Турция гони терориста

Терористът от "Ислямска държава", който уби 39 души в нощен клуб на Истанбул в нощта на Нова година, е пристигнал в Истанбул от Сирия през турския окръг Кония, където установил контакт с местната клетка на ИД, пише в. "Акшам" тази сутрин.

Преди да избяга от заведението той отвлякъл вниманието на хората, като започнал да крещи, че в тоалетната има заложници. Установено е, че мъжът е получил военно обучение в Сирия, допълва изданието. В Истанбул той отседнал в жилища в кварталите Башакшехир и Зейтинбурну, използвани като явки от групировката.

В. "Джумхуриет" пише, че преди нападението в Истанбул на 1 януари турският премиер Бинали Йълдъръм е потърсил по телефона опозиционния лидер Кемал Кълъчдароглу, за да го предупреди, че се увеличават разузнавателните сведения за възможен атентат. Тези информации и анализи били оценявани като сериозни, пише още вестникът.

Според "Хабертюрк" има подозрения, че терористът, потопил в кръв Истанбул в новогодишната нощ, може да е Уйгур Тюркю, семеен мъж, баща на две деца, който е бил задържан по-рано в Истанбул. Според вестника семейството на терориста, чиято самоличност все още не се разкрива, е задържано. Докато е бил в Сирия, той се е сражавал на страната на ИД и е бил много опитен с оръжията, отбелязва още изданието.

Всички куршуми, изстреляни в празничната нощ в клуба Реина, са от едно оръжие - автомат Калашников с калибър 7,62, пише "Хюриет". След зверството нападателят се качил на такси и използвал телефона на шофьора, а в резултат на проследяването на телефонния номер в Кония са били задържани 12 лица, разкрива още вестникът. "Миллиет" уточнява, че част от задържаните са с произход от Киргизстан и Казахстан.

"Лов на терорист", гласи заглавието на в. "Карар", който помества мнението на източници от сигурността, според които нападателят може да е член на мрежа на ИД от Централна Азия. Вестникът напомня, че терористичният акт на летище "Ататюрк" в Истанбул на 28 юни бе извършен от терористи от таджикски, узбекски и киргизски произход. Турската полиция взимала предвид този факт и не изключвала и най-новият атентат да е дело на терорист от същата структура.

Според вестниците "Таквим" и "Ватан" пък нападателят е от Източен Туркестан, който пред 15 дни пристигнал от Китай.