Цветанов: Няма политическа криза

Криза в управлението по отношение на ангажименти, програма и коалиция няма. Така поне смята председателят на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов.

„Не смятам, че има криза, която да е неизпълнение на ангажименти в управленска програма, ангажименти, които са свързани с коалиционното ни споразумение и това е повече едно преекспониране от тези, които са се забързали да идват на власт без обаче да предлагат алтернатива и без да имат необходимата обществена подкрепа”, заяви Цветанов в интервю за БНТ.

Цветанов коментира думите на вицепремиера Валери Симеонов към майките на деца с увреждания, като заяви, че "това са думи, които не би трябвало да излизат от човек, който заема подобна позиция".

„Имаше извинение, има разговори, които са водени между всички участници в коалиционния съвет, и разбира се, ние сме отправили съответните си забележки и призив да не правим подобни изказвания. Защото, ако погледнем действията, дори на вицепремиера Валери Симеонов, мога да кажа, че в действията си той винаги е защитавал обществения интерес и решаване проблемите на хората с увреждания с увеличаването на средствата, които трябва да бъдат заделени от държавата с въпросните 150 милиона лева и да може действително да се приемат закони, които да съответстват на обществената подкрепа и разбира се, това, което правят политиците в българския парламент. Днешния ден имаше пълен политически консенсус по ангажимента, който беше поет от правителството към майките на децата с увреждания. И с това, което днес направихме в българския парламент, ние се придържаме към плана за действие. И аз съм убеден, че до средата на декември, това, което е разписано в този план от финансовия министъра, социалния министър и представители на хора с увреждания, ще стане факт”, коментира Цветанов.

„В диалог и в конструктивен разговор можем да решаваме проблемите, а не в противопоставяне и обидни квалификации”, изтъкна лидерът на ПГ на ГЕРБ.

По повод обаче продължаващото искане от страна на майките за оставката на Валери Симеонов той коментира:

„Убеден съм, че средата на декември, когато бъдат приети всичките закони за хората с увреждания и когато вече имаме приет бюджет, всички теми, които все още стоят на дневен ред, ще бъдат приключени”.

Той бе директно запитан, „Ако падне Валери Симеонов, наистина ли пада цялото правителство” и отговори:

„Всяка конструкция е сложна, когато е в коалиционен формат. И "Обединение патриоти са представени с три политически формации, и разбира се има определено напрежение, което рефлектира и върху политическа партия ГЕРБ. Но все пак 2017 година ние поехме отговорност и избирателите ни задължиха да съставим правителство, защото това беше възможният вариант към тогавашния момент. И аз съм убеден, че   с подписите, които бяха сложени от всички тези участници в този коалиционен съвет и това, което беше направено от председателите на партиите, които формираме правителство, имаме програма, по която нямаме никакво отстъпление. И тук нямаме спор или разминаване по ангажиментите, които са поети”, изтъкна Цветанов и подчерта, че БВП за 2019 г. ще бъде 116 милиарда лева и се спазват ангажиментите за повишаване на доходите.

„Безработицата е рекордно ниска, учителските заплати ще бъдат увеличени с 20 процента и само парите за образование ще бъдат около половин милиард. Парите за здравеопазване ще бъдат също 490 милиона лева. Парите в бюджетната сфера за доходите ще бъдат 1,1 милиарда. Имаме повече разходи в размер на 5,5 милиарда лева, а това означава, че ние няма да увеличим дефицита и няма да задължим някой да плаща нашето управление. Смятам, че в момента държавата има икономически растеж, който се предвижда да бъде запазен до 2021 г. с прогноза 3,7-3,5. Това са фактите”, добави зам.-председателят на ГЕРБ.

В тази връзка той обясни, че е необходима ясна перспектива и пълен мандат, заради което предсрочните избори не са решение, каквито призиви вече има от страна на опозицията.

„Предсрочните избори - цикъл избори - не решава проблемите, а само ги отлага и във времето ги размива”, категоричен бе Цветанов.

„А в момента, нека кажем, ангажиментът, който беше за тема образование, ние го спазваме всяка година със стъпките, които са предвидени в сферата на образованието. Това, което сме предвидили във всяка една от бюджетните сфери и реформите, които се правят, трябва да ви кажа, че аз съм убеден, че в края на мандата ще имаме един много добре приет здравноосигурителен модел, защото в момента тече и този дебат, и вие видяхте, че се поиска вот на недоверие за предстоящи намерения. Нека да кажем, че когато приключи този дебат, когато има решение на МС, тогава вече ще имаме един модел, който ще даде една друга перспектива и в сферата на здравеопазването, защото знаем, че там има много дефицити на доверие към системата”.

Относно за възможността за предсрочни избори, които да се слеят с евроизборите и местния вот или пък търсене на алтернатива на „Патриотите” Цветан Цветанов коментира:

„Когато влизаш в едно управление, не си правиш вариант първи, вариант втори. Имаме един вариант, който ние сме предложили, когато сме спечелили изборите и сме създали това парламентарно мнозинство. Искам да благодаря на всички парламентарни групи, които по определени теми дават необходимия консенсус и това определя по-голяма устойчивост на решенията, които се вземат в българския парламент. И тук мога да кажа, че и ДПС винаги са имали разумна, балансирана позиция по много от законопроектите, които са свързани, както с евроатлантическото членство на страната и утвърждаването на тези ценности, за разлика от БСП. Тук мога да кажа, че „Воля” на моменти също са много критични към управлението, но има текстове и законопроекти, които се подкрепят. И искам да кажа, че законопроектът за хората с увреждания бе подкрепен от всички. Това не е ли успех?”

„Някои път се нуждаем от политически консенсус и трябва да загърбим противоречията си. Защото България е над всичко и управлението на страната, и повечето приходи са само тогава, когато има стабилност, а не влизаме в цикъл избор след избор. Защото това ще доведе до повече разходи, ще доведе до възможността отново да имаме непрозрачност в управлението при съставянето на едно служебно правителство. Защото знаете, че в момента част от дебата, който се води, и съм убеден, че това има отношение към дестабилизацията, към която се стреми някой е да направи – това е разходът, който ще бъде направен за модернизацията на българската армия. Защото знаете колко непрозрачно беше приключена една процедура в служебния кабинет, където бяха елиминирали участници в този процес. В парламента бяхме направили анкетна комисия по този въпрос, дадохме прозрачност и в момента процесът върви по обективен начин, начин, по който ще защитим националните интереси”, допълни Цветанов.

Източник: БНТ