Петков: Трябва да говорим и с опозицията за Северна Македония

"За отпадане на ветото за начало на преговори за ЕС на Северна Македония може да се говори само, когато МВнР представи последните резултати по прогреса между двете страни, ние се съберем на КСНС и ги обсъдим, включително с опозицията и представители на службите, обединим се около тях и после по въпроса се произнесе и парламентът. И само, когато всички сме се обединили и дискутирали, тогава ще можем да направим тази стъпка. Иначе всичко друго се използва за вътрешнополитически цели"

Това заяви премиерът Кирил Петков в отговор на журналистически въпроси след аудиенцията на българската делегация при папа Франциск. По думите му е необходимо широко съгласие по този въпрос, обхващащо и опозиционните партии.

"За някои неща има ясни червени линии, които трябва да съществуват - като темата за корупция. Но за национален въпрос като този, той е толкова важен, че никой няма право самостоятелно да го прави. Трябва да има общо съгласие и дори коалицията не е достатъчна, за да промени нещо в позицията на България. Трябва широк консенсус, който включва коалицията и части от опозицията", заяви Петков.

По повод призива му президентът да за свиква КСНС за Северна Македония, Петков коментира, че са изминали 6 месеца от предишния консултативен съвет, през които са се натрупали много фактори.