Кралев: Кандидатурата ни за Световното е политически знак

Кандидатурата за домакинство на Световното първенство по футбол през 2030 година е политически акт, който беше взет на четиристранната среща в "Евксиноград". Предложението дойде от премиера на Гърция, което показа, че България е търсен и уважаван партньор. Това заяви в студиото на Сутрешния блок на БНТ1 министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

Имам представа какви са настроенията в обществото. Желанието ни за кандидатура се посреща с огромен интерес, но и с известна доза скептицизъм, защото сме доста изостанали от гледна точка на спортната инфраструктура, призна той.

Според него най-важно е, че обща кандидатура е "политически знак от страна на балканските държави, че ще работят съвместно и ще отстояват заедно политическите си и икономически интереси".

Вторият позитивен момент е, че ще си оправим спортната инфраструктура, касаеща футбола и стадионите. На всяка държава ще се паднат 2-3 стадиона, които трябва да бъдат с капацитет минимум 40 хил. зрители, за да могат да се посрещнат срещи от груповата фаза, обясни спортният министър.

Той подчерта, че има да се извърви дълъг път, за да се подготви кандидатурата, още повече "че има сериозни опоненти, с които ще трябва да се преборим".

Започват консултации между спортните министри на четирите държави... Решението ще бъде взето през 2024 година - шест години по-рано, така че имаме достатъчно време, за да се подготвим, добави Кралев и добави, че е оптимист, защото "няма как да надскочиш себе си, ако не мечтаеш".

Източник: БНТ