Европейска Турция каза НЕ на Ердоган

Референдумът на Ердоган успя.

В подкрепа на предложените от президента конституционни промени са гласували 51,4% от участниците в преминалия с изключително висока избирателна активност референдум. Против идеите на Ердоган са 48,6. В абсолютни стойности – привържениците са малко над 25 милиона, а противниците – близо 24 милиона.

Припомням, че според реформите на Ердоган Турция ще се превърне в президентска република. Но това ще се случи след изборите през есента на 2019г. Тогава турците ще избират едновременно държавен глава и парламент. След това президентът поема функциите на изпълнителната власт, а позицията премиер изчезва за първи път от създаването на турската република от Ататюрк преди близо 100 години.

По всичко личи, че кампанията за тези избори започва отсега. Данните сочат, че въпреки прогнозите – Ердоган съвсем не може да е сигурен в преизбирането си след две години и половина. Резултатите показаха, че против Ердоган гласуваха: мегаполисът Истанбул(родният му град, където той е бил кмет), столицата Анкара, третият по големина град Измир, най-развитите икономически региони в Европейска Турция и Тракия.

Турция днес се събужда по-разделена отвсякога. А президентът сякаш не е особено щастлив от малката преднина, с която спечели. Защото за победата бяха впрегнати всички ресурси на държавната машина, администрацията, министри, посланици и така нататък. И това за само 25 милиона гласа от 80 милиона турци.

Ердоган спечели битката, но войната за Турция очевидно едва сега започва.