8 милиона чужди туристи за 2016г.

„През ноември имахме 25% ръст в сравнение с миналата година, което е около 400 хиляди чуждестранни туристи. Очакваме през декември тази тенденция да се запази и за 2016 г. да имаме над 8 милиона чуждестранни туристи, което ще се случи за първи път, откакто има статистика за туризма“, похвали се Николина Ангелкова, министър на туризма в оставка.

Числата

Около 400 хил. българи и 200 хил. чужденци са реализирали нощувки на територията на България по време на коледните и новогодишните празници.

140 хил. българи са празнували в чужбина, като основно са предпочели да почиват в съседните ни страни.

Приоритетите

Основна цел на ведомството е освен огромният ръст на чуждестранни туристи, е и ръстът на приходите. Към момента за 10-те месеца, за които имаме официални данни, имаме около 3 милиарда евро приходи, което е 15% ръст в сравнение с предишната година. Остават още 2 месеца и смятам, че ще имаме около 6 милиарда и 300-400 милиона лева приходи до края на годината от туризъм, което също е една впечатляваща цифра, един впечатляващ ръст.

Очакванията

Сезон 2017 г. се работи още от миналата година и затова очакваме той също да бъде толкова успешен, колкото беше и 2016 г.

За първи път усилията на правителството бяха фокусирани и насочени именно към развитието и подпомагането развитието на туризма, защото той е хоризонтален сектор, той зависи изцяло от всички други секторни министерства – инфраструктура, сигурност, социална политика, образование.

Кадрите

Кадрите са един от най-големите проблеми не само в туризма, но и във всяка една от индустриите има недостиг от образовани хора – както високо квалифицирани, така и в туризма са свързани с изпълнителските позиции.

Така че всичко това е плод на изключително много активна, ежедневна работа и диалог, не само с бранша, местните власти, не само на ниво правителство, но и с всички останали партньори.

Със сигурност продуктът ни е станал доста по-добър от предишни години.“

Източник: БНТ