20 въпроса към обвиняемия олигарх Иво Проко(Н)пиев

Трети ден не спира кресливият фалцет на обвиняемия Проко(Н)пиев и неговите служители. В служба на Началника са впрегнати всички – от медиите-бухалки (негови и на другите от Задругата на олигарха) през НПО-та („Правосъдие за всеки“, „Съюз на съдиите“, зелени) до личния политически проект на успелия млад мъж – „Да, България“ , партията на Прокопиевата марионетка – проваленият правосъден министър Христо Иванов.

Всички в тон пеят едно – лошата прокуратура има наглостта да разследва горкия честен частник (аналогията е търсена). На практика се случва това, за което сме предупреждавали десетки пъти. Прокопиев удря по държавното обвинение, защото има гузна съвест и нечистоплътна биография. Много добре знае, че най-накрая правораздавателните органи ще му потърсят сметка за схемите и сделките през бандитския преход. И тогава той ще включи кафявата си пропагандна машина (не само медийна, а на всички нива по хоризонтала), пускайки в нея до болка познатата опорна точка – аз съм добър и лошите ме нападат. Именно затова олигархът инвестира години и милиони в очернянето на Цацаров. Цацаров трябва да е гаден, за да бъде пресечен всякакъв опит за разследване на кръга „Капитал“. Ако има смелостта да го направи – той е гаден, насам народе, да бием гадовете.

Не е сталинистка прокуратурата, уважаеми умен и красив г-н Проко(н)пиев. По комунистически маниер действате самият вие. Но затова ще стане дума малко по-долу.

Какъв беше заключителният акорд на абсурдната пиеса, разиграна от задкулисните кукловоди на родния политически театър? Нищо изненадващо – Иво Прокопиев получи обилно вербално фелацио в обслужваща го медия-бухалка Б(анкера)И(ма)Т(елевизия). Същото се случи и на газовия барон Дончев, след компромата, който спретна по адрес на неудобния главен прокурор. Тогава устатата (буквално и преносно) журналистка беше онази, изфабрикувала фалшивата новина, че Еврокомисията искала оставката на Цацаров. А сега на разположение на Прокопиев бе медийният компаньон на избягалия в Сърбия ексбанкер.

Няма да се спирам подробно на лакейското поведение, което демонстрираха самозваните журналисти, всъщност изпълняващи ролята на наведени олигархични слуги с видимо пречупен гръбнак. Не са виновни пионките, виновни са техните господари. Такъв господар е олигархът Проконпиев (грешката е вярна). И тъй като той реве с крокодилски сълзи за свободното слово, нека опитаме да зададем свободно 20 въпроса. Той вероятно няма да отговори, но съм убеден, че читателите сами ще си отговорят вместо него.

Ето ги и тях:

1. Г-н Прокопиев често претендира да е изразител на прозападния модел на работа  в бизнес и обществените си дела. Прозападно ли е едър предприемач и медиен бос да поддържа нерегламентиран контакт с премиера относно течаща срещу него проверка? Всеки ли роден бизнесмен има достъп до висшата власт в държавата?

2. Правова държава ли е тази, в която обвиняеми лица уведомяват висшата власт в държавата за обвиненията срещу тях? И дори ги обсъждат заедно. Не е ли това класически пример за олигархия и респективно за възможностите й да влияе върху дневния ред в държавата. Включително и да изгражда защитни механизми благодарение на държавата срещу самата нея.

3.Правова държава ли е тази, в която проверявани от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество(КОНПИ) лица знаят в детайли какво се случва по разследването срещу тях при все, че действията на държавния орган би следвало да са обект на служебна тайна. Не е ли това типичен пример за захваната държава, за класическа олигархия, в която големият бизнесмен е разположил свои хора на всички нива в държавата. Следователно е безнаказан и безконтролен, над него е само Господ. Говорите за захваната държава, а вашите действия в последните дни говорят, че държавата е захваната от самия вас. Не е ли малко нагло? В такъв случай - крадецът вика: дръжте крадеца!

4. Правова ли е държавата, в която обвиняем бизнесмен получава предварителна информация за предстоящо заседание на проверяващата го институция? На всичкото отгоре (тази информация) е доставена от най-високи нива – министри и депутати (по негово признание). Нарушение на закона ли е това и кой трябва да понесе наказателна отговорност?

5. Г-н Проконпиев, кои са вашите секретни сътрудници в правителството и парламента? Осветете ги, назовете ги поименно. Има ли на заплата при вас депутати и министри, щедро субсидирани да защитават вашите бизнес интереси? Впрочем – преди две десетилетия аналогични примери се даваха по отношение на някогашния мастодонт „Мултигруп“ и покойния Илия Павлов. Явно днес Прокопиев е новият Павлов.

6. Правова ли е държавата, в която обвиняемият бизнесмен има данни дори какво е гласуването в КОНПИ по неговия казус. Заседанието е тайно, но за олигарха Прокопиев тайни няма. Той знае, че членовете на Комисията са гласували 4:1 за започване на процедура срещу него.

7. Прозападен ли е, а може би по румънски модел, призивът на обвиняем за публично обявяване на мерките срещу него? Ами разбира, се че решенията са секретни. Нали разследваните лица ще повлияят в противен случай.

8. Чувствате ли се богопомазан, г-н Прокопиев? Значи всички българи могат да бъдат разследвани, а вие – не? Защо не чухме вашите медии да плачат за запори на сума ти лица през годините от КОНПИ, реват само за вас? Не чухме анализ за методиката, действията и актовете на тази структура. Следователно за всеки друг може запор, а за Прокопиев – не може? Правова, прозападна и продемократична ли е тази държава? Или може би в Конституцията трябва да се добави текст: „Поради риск за демокрацията са забранени всякакви разследвания срещу Иво Прокопиев и свързани с него лица".

9. Приравнявате ли се с Бисер Петното от Русе? И той ревеше, че властта го удря, заради опозиционна дейност? Считате ли за индулгенция и щит срещу правосъдието негативните коментари на вашите медии по адрес на главния прокурор? Ами ако е така, то трябваше Владо Кузов да направи три изказвания срещу тогавашния обвинител номер 1 Никола Филчев от трибуната на 40-то НС и днес щеше да е борец за свобода, а не педофил. Всеки ли българин може да се ползва от услугите на вашата практика – плюеш по правораздавателните органи на държавата и ако случайно нарушиш закона, то си репресирана жертва na mafiata, а не престъпник.

10. След като сте имал информация, че евентуален запор (а не отнемане на имущество, каквото внушение се опитаха да направят олигархичните медии-бухалки) НЯМА да засегне дружеството, което е официален собственик на вашите издания, защо ИЗЛЪГАХТЕ, че свободата на словото била застрашена, че някой щял да се намесва в редакционната ви политика(която преди време сам заложихте в полза на една банка)? Нали медиите ви са пазарни и много хубави, за разлика от жълтите и кафевите, значи читателите и рекламодателите спокойно могат да подсигурят издръжката на тези фамозни стожери на свободното слово, ментори на демокрацията и човешките права. Не се налага да ги финансирате, прехвърляйки суми от другите ви дейности.

11.Казвате, че ако държавата запорира „Алфа Финанс“ това ще попречи и на „Икономедия“(Която НЕ е обект на интерес от КОНПИ, каквато лъжа тиражира във фейсбук Прокопиевата преторианска гвардия). Видимо такава връзка няма, да не би да иде реч за нова полузаконна врътка, за която сам се издадохте? Или просто лъжете, за да събудите съчувствие в аудиторията? Как точно държавата ще смачка вашите(уж влиятелни) медии, след като те не са обект на разследване? Защо мамите нагло и безочливо?

12.И все пак – вярно ли е, че сте купил „Каолин“ за няколкостотин хиляди, а сте го продал за 100 милиона? И платихте ли до стотинка дори смешната цена, на която ви го на практика подари държавата, благодарение на лобирането от близкия до вас Никола Николов, по онова време председател на икономическата комисия в 38-то НС. И понеже често се самоизтъквате като образец за честен и почтен бизнесмен, радетел за използването на модерни финансови практики и инструменти (като един бивш вицепремиер и футболен собственик), нека ви попитаме още – вярно ли е, че кандидат за „Каолин“ е била и белгийска компания, световен лидер в този бранш? Хората от Брюксел са предлагали над 100 пъти по-висока оферта от вашата. Но са изгонени, защото монополът на Балканите е трябвало да премине във ваши ръце и ръцете на политическите ви покровители, разбира се. Добър пример за отношение към чуждите инвеститори ли е това? Нали добрите медии (вашите) редовно драскат по тази тема. Ще отговоря вместо вас – Не, това е учебникарски пример за олигархия и вулгарно срастване между едър бизнес и власт. Същата олигархия днес реве за чуждия бизнес и правата му у нас. Безобразен цинизъм и отвратителна шизофрения до шия.

13.Казвате, че премиерът един път е с добрите, а понякога с лошите, очевидно внушавайки, че вие сте от добрите, а вашите опоненти са лошите. С какво право се самоопределяте като „добър“ и с какво право етикетирате критикуващите ви като „лоши“? Не мислите ли, че съзнателно прокарвате болшевишкия принцип за разделение на обществото по някакъв абсурден, измислен от вас и обслужващ вас признак(По познатия след мракобесния 9.09.1944г. модел - или си с нас, или си гад/фашист). Кой сте вие, че да клеймите и дамгосвате всеки дръзнал да ви пресече пътя, да се противопостави на вашите бизнес и политически планове?

14.След като сте в такъв близък контакт с премиера, то потвърждавате ли неговите думи, че сте получили право на персонални назначения в първото и второто му правителство. За какви заслуги придобихте тази чест? Кои бяха вашите министри и какво отражение имаше тяхната дейност върху вашия бизнес?

15. Казвате, че прокуратурата ви удря, защото сте продемократичен и прозападен. А разчитате на ченгета от комунистическата ДС да ви организират медийната защита (Доказателство за което е публичната похвала от Прокопиев към Огнян Стефанов – агент „Академик“. Друг Матросов на Прокопиевата амбразура е доносникът от ДС Илиян Василев – агент „Сашо“). Знак ли е това, че са верни медийните публикации, според които дължите кариерата си на ДС, благодарение на принадлежността към тоталитарните служби на ваши близки роднини?

16. Като казахме публикации – в прав текст признахте, че разчитате на три елемента във вашата защита срещу правосъдието – медии, контакти с властимащи и контакти в съда. Значи ли това, че премиерът Борисов е прав, когато каза, че Върховния касационен съд(ВКС) и Софийският градски съд (СГС) са под ваше влияние? И верни ли са информациите, че лично председателят на ВКС Лозан Панов е стартирал задкулисна процедура за спасяване на вашето имущество от запор?

17. Говорите, че сте се опитал да направите някаква дясна коалиция, но тя не се е случила. А невлизането й в парламента е една от причините за атаките срещу вас. Означава ли това, че на практика признавате опит за изграждане на личен политически щит срещу прокуратурата и разследващите органи в Републиката? Какъв по-ясен и явен пример за задкулисие и политическо инженерство от кукловоди и олигарси?

18. Плашите институциите с фондации и ваши чужди партньори. Следователно вече сте подготвили добре познатите атаки към България отвън. Това ли е представата ви за правова държава? Ако даден бизнесмен бъде разследван, то неговите ортаци с парите ще скочат, за да го извадят от ситуацията. Или с други думи – за милиони няма закони, за кокошка няма прошка.

19. Хвалите БСП и обявявате, че страната се нуждае от силна опозиция. Тоест оттук насетне с целия си ресурс (включително и през „Да, България“, на която дърпате конците“) ще помагате на левицата в нейното противодействие на властта. Значи за пореден път признавате: Първо – ляв генезис; И второ – вие не сте обикновен бизнесмен, а участник в политическия процес. Имаме новина – Проко(Н)пиев влезе в политиката.

20.Защо лъжете, че българският бизнес бил репресиран и потънал в страх, след като данните на Евростат и националната статистика показват, че сме достигнали предкризисните нива на икономически растеж? Знаем, че не сте глупав, по-скоро мамите. За пореден път.

За олигарха Проко(Н)пиев държавата днес е мащеха, защото го разследва. Но когато му подари стотици милиони, когато назначаваше министри, тя не беше мащеха, беше много хубава, прозападна и продемократична. Пази Боже, олигарх да прогледа!

Мариян Тончев за Хипотези

1 Коментари

  1. Avatar
    rolex replica 2018-05-11 12:01:29

    Sobald Sie es haben, tun Sie nichts. Beruhige die Welt, um die Zeit zu verschieben und voranzukommen. Sch?n und langlebig, auf der ganzen Welt respektiert. Advanced Quarz-Technologie, replica uhren kaufen genaue Minute oder Sekunde ist nicht schlecht. Du hast es verdient. besten replica uhren Warte auf diesen zweiten Weltwechsel, oder ergreife diese Sekunde, um die Welt zu ver?ndern.\r\n

Напиши коментар