Да даряваш приживе

Все повече богати хора даряват цяло състояние в рамките на своя живот. Това е новото днес, съвсем различно отпреди. И даренията са за решаване на проблеми, не на последствия.
 
Новината, че Марк Цукерберг ще дари 99% от акциите си, оценявани на около 45 милиарда долара, разтърси света. Размерът на подобно дарение е невероятен, съизмерим само с това, което прави Бил Гейтс. И двете семейства, защото именно съпругите на тези милиардери са в основата на тази дейност, са огромни дарители за благородни каузи по цял свят. С техните пари се решават проблеми в болници, училища, страни от третия свят, техните усилия подобряват живота на хиляди хора.
 
Новото е, че те го правят сега, не след смъртта си. Дарителството от богати хора има дълга история, но повечето се вписват в нея със завещания. Не една болница, училище или сиропиталище носят имената на своите благодетели, които са им завещали сумите за тяхното изграждане и поддръжка. Фондове за стипендии наследяват подобни пари, научни институти разполагат със средства за своята работа благодарение на волята на починалите дарители. За пръв път обаче през последните няколко десетилетия това става с предоставяне на жив, деен капитал, управляван от самите дарители.
 
Вероятно желанието да видят резултата от своя принос е едно възможно обяснение за това. Със сигурност е по-добре да знаеш как използват парите, които сам си натрупал с труд и интелект, вместо да ги оставиш на попечители след смъртта си, надявайки се да свършат нещо. Ако тщеславието е мотив, то сега и ефикасността е също. Да, името ти ще остане изписано в историята, но ти сам може да видиш как остава и с какъв резултат.
 
Второ обяснение за новата тенденция са каузите, които тези хора преследват. Днес голяма част от даренията отиват за решаване на проблемите, вместо за тяхното облекчаване. Гейтс, Цукерберг, Бъфет, големите имена от бизнеса предпочитат да търсят лечения за болести, вместо да издържат самите болници. Те искат да помогнат в образованието, вместо да се борят с липсата му после. техните пари работят за предотвратяване на проблемите, за намиране на решения. И могат да бъдат насочвани и управлявани за тази цел от самите тях.
 
Разбира се, има и данъчни облекчения за едрите дарители. Парите от фейсбук дори не са във фондация, а в търговско дружество с ограничена отговорност. По този начин те излизат от класическата благотворителност, могат да работят допълнително, специално според американското законодателство и да лобират. Очевидно днес тази дейност е пресметливо организирана и управлявана, за разлика от класическото завещание на средства за благородни дейности.
 
Каквито и да са причините, ние сме свидетели на повратен момент в благотворителността. Една интересна тенденция, която може само да приветстваме.
 
Емил Кошлуков за Хипотези

Напиши коментар