ДСБ подкрепи гей парада

ДСБ подкрепи гей парада.

Това стана чрез открито писмо на Марта Георгиева, общински съветник от ДСБ. Публикуваме текста без редакторска намеса:

++++++++++++

Уважаема госпожо Фандъкова,

Уважаеми господин Герджиков,

Правя това изказване от името на политическа група без задължително да ангажирам всичките си колеги с него.

Повод да поискам думата е предстоящото най-голямо правозащитно събитие в България, а именно – София Прайд 2017 г., тази събота, на 10-и юни.

Вече десета поредна година, София Прайд се провежда по мирен и позитивен начин и печели все повече привърженици от цялото ни общество без оглед на сексуалната им ориентация.

Всяка година посланиците на всички демократични държави в София уважават събитието с най-високо присъствие и заявяват публично подкрепата си с изказвания. И не става дума за представители на леви или десни партии, а за посланици, които са оторизирани да представляват целите си държави и техните общества – Германия, Великобритания, Франция, Испания, Израел, САЩ, Швеция, Финландия и пр.

Осезаемо  и необяснимо остава през всичките тези години отсъствието на официални лица от българска страна и специално това на кмета на град София. Традиция в европейската общност, към която ние съзнателно и съгласно демократичен избор принадлежим, е кметовете на големите столици да се присъединяват към прайдовете: това правят кметът на Берлин, на Лондон, на Копенхаген, на Амстердам, на Тел Авив (вкл. побратимени градове на София), на Солун и много други, които присъстват неизменно на тези събития, тъй като те навякъде са се утвърдили като символ на подкрепата за фундаменталите човешки и граждански права.

Вярвам, г-жо Фандъкова, че споделяте убеждението ми, че свободата да се бориш за гражданските си права е безусловна и неотменима.  Всяка битка за граждански права няма как да се води скрито, от къщи, полугласно, „под юргана“. Всяка битка за равноправие е политическо действие, което, за да бъде ефективно, трябва да е и публично. Точно такова публично политическо правозащитно действие е и София прайд. Аз лично винаги съм засвидетелствала подкрепа за прайда, първоначално в лично качество, а в момента, в който бях избрана за общински съветник, и като представител на местната власт. Миналата година заедно с колегите Иван Велков (зам. председател на ОС) и Иво Божков написахме официално писмо в подкрепа на Прайда.

Затова най-добронамерено се обръщам към Вас, г-жо Фандъкова, предвид и прокарания от нас път, с призив да се присъедините към София Прайд в десетото му юбилейно издание.

Присъствието Ви е още по-неоходимо, предвид, че Столична община е направила грешката да допусне едновременно провеждането на същото място на събитие на нео-нацистка организация, която открито се противопоставя на парламентарната демокрация и проповядва омраза и насилие. Наличието на такива контра действия срещу свободното събиране и себеизразяване показва, че предразсъдъците, за съжаление, все още съществуват и се подхранват в нашето общество, и правят необходимостта от провеждането и подкрепата на София Прайд още по-належаща.

Вашето присъствие ще гарантира безопасността на всички участници в мирното събрание и ще бъде изключителен принос към прогонването на предразсъдъците (каквото е мотото на тазгодишния Прайд). Убедена съм, че Вашето място е до посланиците на демократичните държави и  на страната на равноправието и толерантността.

Марта Георгиева,

общински съветник в Столичен общински съвет,

08.06.2017 г.

Източник: sofiapride.org