САЩ изгониха руски дипломати

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Съединените щати изгониха руски дипломати и наложиха санкции на Москва заради хакерски атаки, свързани с президентските избори през ноември.

Американският президент Барак Обама обяви, че мерките са взети след поредица предупреждения към руското правителство. Част от мерките са свързани с руски агенции, а други включват затварянето на две ползвани от руснаците сгради в Ню Йорк и Мериленд. Според американската страна зданията са използвани за разузнавателни цели.

Освен това Вашингтон обяви 35 руски дипломати за персона нон грата и им даде 72 часа за напускане на страната.

Русия обеща адекватен отговор на санкциите. Говорителят на на президента на Русия Владимир Путин Дмитрий Песков определи обвиненията, че Москва е използвала хакери, за да компрометира състоялите се преди месец избори в САЩ, като необосновани и незаконни:

От наша гледна точка такива действия на администрацията на Вашингтон са прояви на непредсказуема и агресивна външна политика. Ние смятаме, че тази администрация, на която впрочем остават само три седмици работа, преследва две цели: окончателно разваляне на и без това влошените руско-американски отношения, а също, като изглежда, да нанесе удар по външнополитическите планове на избрания президент на САЩ.

Песков не уточни как Кремъл ще отговори на експулсирането на 35-ма свои дипломати.