Как бежанците си намират работа в Германия?

Според изследване на фондация „Бертелсман“, дългата неяснота около процедурите за предоставяне на убежище възпрепятства интегрирането на бежанците на работния пазар. От една страна  правителството на страната съкрати на три месеца т.нар. задължително пребиваване и забраната за непосредствено наемане на работа на кандидати – бежанци, но на практика пътят за повечето бежанци (две трети от които са в напълно работоспособна възраст) за намиране на работа остава препречен или дори затворен. По думите на един от провеждащите публикуваното във вторник проучване - проф. Дитрих Тренхардт, несигурностите и за работодателите са прекалено високи.
 
Стотици хиляди са все още неразгледаните молби за убежища
Проучването упреква Германия, че се справя твърде бавно спрямо другите европейски страни що се отнася до молбите за бежански убежища. В никоя друга държава от ЕС няма подобно „задръстване“. До края на февруари 2015 г. броят на подадените молби е достигнал 243 820. „Кандидатите за убежища и комуни биват държани прекалено дълго в неведение“, казва Йорг Дрегер, член на ръководството на „Бертелсман“.
Средно процедурата във Федералната служба за миграцията и бежанците (BAMF) продължава 7,1 месеца. Но бежанците от определени страни се налага да чакат доста повече: еритрейците с висока квота на признаване чак в третото тримесечие на 2014 г. бяха принудени да чакат 10,1 месеца, афганистанците – 16,5 месеца, а пакистанците дори 17,6 месеца!
 
Мнозинството от германците са за бърза интеграция
Според друго проучване, 84% от германците подкрепят по-бързото приемане на кандидатите за убежища на работния пазар. При проведена от TNS Emnid анкета обаче 40% от запитаните изказали мнение, че Германия скоро ще достигне границите си по отношение възможността си да приема още бежанци. 
„Приемът на бежанци е сериозна хуманитарна задача“, смята Дрегер. „Колкото по-успешно и по-бързо се справяме с интеграцията на работния пазар, толкова по-скоро съмненията ни могат да бъдат изключени.“
Необходимо подобрение
Проучването препоръчва на политиката пакет от мерки, за да може интеграцията да стане по-скоро:
Най-важно е да се избегне изоставането с обработването на подадените молби за убежище, за което са необходими повече служители, както и по-добър подход при взимането на решенията – 13% от всички решения за 2013 г. са били пререшени от съда. 
Освен това, още докато чакат за одобрение, кандидатите за убежище трябва да получават възможност да учат немски език. Засега това е възможно само в пет области на страната.
На федералната служба по труда трябва да се предоставя информация за нивото на образованост, професионалния опит и  възможностите за работа на всеки от кандидатите. Така най-късно след три месеца кандидатът може да си намери работно място, се казва в проучването.