Къде да пътуваме – част 2

Публикуваме нови десет предложения за лятната ви ваканция. А тук може да прочетете първите 9 идеи, които предоставихме на вашето внимание. Ето и новите:

+++++++++

Любляна, Словения – Зелената столица

Словенската столица е Европейска зелена столица за 2016 г., благодарение на проекти през последните десет години, за да подобряване на средата,  които са я направили по-привлекателна за посетителите. Големи части от Любляна, вече са пешеходни, съществуващи зелени площи са обновени, и много нови са създадени.

Замъкът е главната туристическа атракция, а огромният Тиволи Парк достига почти до центъра на града, и по инициатива на библиотеката са закупени безплатни книги и шезлонги с до седем места. Екологичните начини за излседване, включват обиколка по поречието на река Любляница, чиито насипи, също са реновирани, за да се насърчи ходенето.

Каквото липсва на Любляна в екстремни атракции, се наваксва с красивата архитектура (особено сградите на Йоже Плечник), безгрижна атмосфера и десетки крайречните барове, където сервират отлични словенски вина.

Шри Ланка – Време е за сърф

От няколко години Шри Ланка е с изгледи за голям успех, но те продължават да правят все повече и повече за развитието на туризма със строеж на нови хотели и предлагане на нови туристически обиколки. Хвани тази перфектна вълна и усъвършенствай своите йога пози със сърф или йога ваканция..

Много от новоотворените хотели са луксозен тип – място за специален повод или меден месец.

Освен перфектна сърф дестинация, Шри Ланка набира скорост и сред любителите на културния туризъм. Със своята политика на отворените храмове е изключително лесно да се докоснеш до тайните на будизма и да  усетиш силата на тези мистични места, разположение из цялата страна. Освен това страната полога огрмони усилия за опазване популацията на слонове, предлагайки възможност за хранене на бебета сираци с биберон или набралото вече популярност, сафари на слон.

Тенерифе – Роден готов в Санта Круз

Със своите пешеходни фестивали и китни малки хотели, Тенерифе доказва, че има много повече на най-големия Канарски остров от почивки на морето. Неговата столица, Санта Круз, е останала извън радара, но това се промени през юли 2016, с излизането на петия филм за Борн. Голяма част от действието е заснето в града, показващо величествената къща на операта и ярко боядисаните исторически сгради.. Любителите на храната няма да останат разочаровани, един от ресторантите в града тъкмо спечели Мишлен звезда, като по този начин увеличава звездните заведения за хранене в града.

Кианти, Италия - хълмове и състезателни велосипеди

Кианти е винен регион между Флоренция и Сиена и отпразнува своята 300-годишнина през 2016-та година. Неговото вино се разглежда сега като италианският отговор към Бордо. За да отбележат три века на класическите вина, един от етапите на Колоездачната обиколна на Италия 2016г. се проведе по хълмовете Кианти. Този ивописен маршрут обаче не се препоръчва за аматьори, тъй като почти няма равен метър.  За любителите на културата на разположение е древното средище на Рада със своята богата история и старинна красота.

Пуерто Рико - Карибска сделка за изпълнение на няколко следколедни блуса

"Пуерто Рико, ти прекрасен остров, остров на тропически бриз ..." изпя Розалия в Уестсайдска история. Също така  е остров от ром, палми, златни плажове, и завладяващ микс от американска, карибска и испанска култура. В столицата на Пуерто Рико, Сан Хуан, посетителите могат да разгледат над 500-годишна история и да се насладят на музикални изпълнения в историческа атмосфера. В Сан Хуан освен това има нощен живот, който е толкова оживен, толкова обичащ партита и забавленията, че може да засенчи всяка европейска столица.

Хейстингс, Великобритания – краят е само началото

Хейстингс Пиърс има история подобна на влакче в увеселителен парк: той отворя през 1872 г., избухва през 1930 г. и е домакин на известни банди, включително Ролинг Стоунс през 60-те и 70-те години. Той е затворен през 2008 г. след като е бил разрушен от буря, а след това е почти унищожен от пожар през 2010 г. Кеят с новия облик ще бъде домакин на селскостопанските пазари, градски спорт, лятно кино и концерти - плюс-традиционния морски събития. И ще има официалното парти за откриването през май.  

Провинция Юнан, Китай - Фестивали и пътят на древния чай

Непрекъснатото подобряване на транспортната инфраструктура позволи на  посетителите на Китай през 2016 г. да се доберат до селскостопанските  райони по-лесно. От тогава за любителите на нетрадиционния туризум се откри нова възможност. Провинция Юнан, на югозапад, има убедително трио от забележителности: драматични планински пейзажи, изключително добре запазени исторически градове и вълнуваща култура на хранене. Изградена е мрежа от древни пътища, по които са пътували някога караваните на търговците (включително, както може би се досещате, търговците на чай), те лъкатушат през зрелищни пейзажи, от Съчуан и Юнан през Тибет, и на юг до Бенгалия.

Канада - Нови евтини полети от Великобритания

След спада на цените на самолетните билети през 2016-та, Канада се превръща във все по-достъпна и интересна туристическа дестинация. Торонто е добра алтернатива за трансатлантическа почивка. Атракциите включват разрастващия се Прайд фестивал в Торонто (24,06 – 3,07) и ново място за Музея на съвременно канадско изкуство, или Мока. Най-новото е хитовият квартал „Кръстопътят“, където евтини складови реализации изкушават художниците и стартиращите компании, водейки към една вихрушка от винтидж магазини, пицарии и магазини за органични и сурови храни

Грузия - кавказките приключения

След падането на СССР преди 25 години, Грузия се очертава като перспективна дестинация за страхотни приключения сред невероятния пейзаж от планини и езера. Грузия е по-малко пренаселено от голяма част от Европа, но предлага много по-добър краен резултат за парите ви. Полети са евтини и маршрута Пегасиус до Батуми прави достъпа до Кавказките планини много по-лесен. Столицата Тбилиси, е изпъленена с нови и реновирани, луксозни и достъпни хотели, типични ресторанти и процъфтяващи винени барове.

Сноудония - рицари, страхове и звездни нощи в Уелс

С излезането на филма на Гай Ричи, Рицарите на кръглата маса, се увеличиха в пъти посетителите на Сноудония, където е заснета голяма част от филма. Предлагат се тематични подземни разходки с корабче из лабиринта на крал Артур - в Корис, в южната част на Сноудония. Територията е подходяща за катерене и за сърф. Националният парк е известен със тъмното си небе, което го прави най-доброто място за звездни наблюдатели.