Путин и тероризма

Кремъл забрани полетите до Египет, макар че доскоро твърдеше, че сваления руски самолет не е обект на терористична атака. Започва ли Русия да плаща цената на военната операция в Сирия?
 
Руският президент разпореди да спрат полетите до Египет, една от най-популярните дестинации за руските туристи, докато се изяснят причините за катастрофата, причинила смъртта на 224 души над Синайския полуостров. Това е съвсем различна позиция от досегашната, в която Кремъл упорито отричаше възможността, да е терористична атака. 
 
Руските власти мълчат за случая и до момента отказваха да приемат версията, че това е акт на тероризъм. Подобна хипотеза би повдигнала темата за руската операция в Сирия и възможните ответни действия на Ислямската държава. Русия и Египет до днес отказваха да допуснат подобно нещо, търсейки други причини за трагедията.
 
Говорител на Кремъл заяви, че това решение на Путин не означава, че катастрофата е предизвикана от терористи. Основанието за забраната на полети била грижата за около 45 000 руснаци в Египет, които трябва да се приберат у дома.
Разбира се, подобно твърдение е несериозно. Най-лесният начин да върнат туристите би бил именно със полети от Египет. Забраната им само ще усложни и удължи престоя на руските граждани там. Очевидно Москва се опасява именно от последващи терористични действия.
 
Военната намеса на Путин може да претърпи пълен обрат като подкрепа в страната, ако невинни руски граждани платят цената на тази геополитическа игра. Войната в Сирия и руското участие са основна пропагандна тема в руските медии, осигуряваща до днес високо одобрение на Путин и сплотяване на народа. Тя се представяше като успешна и основа за възвръщане на международната сила и влияние на Русия.
 
Особено деликатно е положението с Египет, след като Русия пожела да направи собствена близкоизточна коалиция, заедно с Иран, Ирак и други страни в района, която да е алтернатива на водената американска политика там до момента. 
Русия все още помни цената на подобна политика при Брежнев в Афганистан, така че Путин, който до момента успяваше да представи новата близкоизточна война като успешна и достойна, е особено притеснен от подобни развития. 
 
Ако подобни трагедии настъпят отново, Кремъл рискува да изгуби вътрешната подкрепа. На фона на международните санкции заради Крим и Украйна, както и ниските приходи от нефта, това може да се превърне в сериозен проблем за властта.