Тръмп е президентът

Републиканецът Доналд Тръмп беше избран за 45-ия президент на САЩ, след като победата в щата Уисконсин му донесе 10 гласа в избирателната колегия, надхвърляйки необходимите 270, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

По данни на Си Ен Ен той вече е събрал 288 гласа в избирателната колегия срещу 215 за Хилари Клинтън.

Това е изненадваща победа за бизнесмена, изявяващ се като знаменитост, който е и политически новак. Тръмп успя да се възползва от тревогите на избирателите от състоянието на икономиката, от междурасовите напрежения, преодоля и поредица от обвинения в сексуални посегателства по пътя си към Белия дом, отбелязва АП.

Триумфът му над Хилари Клинтън слага край на 8-годишното управление на демократа Обама и заплашва да отмени всички негови смятани за големи постижения. Тръмп обеща бързо да отмени ключовия закон за здравното осигуряване на американците, да отмени ядреното споразумение с Иран и да прекрои важните търговски споразумения с други страни, особено с Мексико и Канада.

Когато Тръмп влезе в Белия дом през януари, той ще е подпомогнат и от победата на своите съпартийци републиканци в Конгреса, където те запазиха контрола си и над двете камари на вчерашните избори.

Кандидатката на демократите в изборите за президент на САЩ Хилари Клинтън призна поражението си в телефонен разговор със своя съперник републиканец Доналд Тръмп.