Съдът на олигархията оправда Огнян Донев

Съдия Даниела Борисова оправда напълно изпълнителния директор на "Софарма" Огнян Донев и неговия съдружник Борис Борисов за укриването на данъчни задължения – първият в размер на близо 63 млн. лв., а вторият за 7,5 млн. лв.

Решението на заместник-председателя на Софийския градски съд (СГС) не е изненадващо за прокуратурата, която още през 2015 г. поиска отвод на съдия Борисова, като сред посочените мотиви бе нейната предубеденост по случая. Повод за това твърдение на държавното обвинение бе решението на Даниела Борисова да върне в последния възможен момент делото, с твърдението за допуснати неясноти в обвинителния акт. Тричленен съдебен състав на Софийския апелативен съд (САС), в който влиза и новоизбрания председател на СГС Алексей Трифонов обаче отмени решението на Борисова. "Кoнcтaтиpaнитe oт Бopиcoвa cъщecтвeни пpoцecyaлни нapyшeния в oбвинитeлния aĸт, oцeнeни oт CAC ĸaтo нecъcтoятeлни, нeзaĸoнocъoбpaзни и нeoтнocими ĸъм пpeдмeтa нa дeлoтo, coчи нa фopмиpaнa пpeдвapитeлнa нeзaĸoнocъoбpaзнa oцeнĸa нa paбoтaтa нa дъpжaвнoтo oбвинeниe и пpeдмeтa нa дoĸaзвaнe", мотивираха искането си за отвод на съдийката от прокуратурата още в края на 2015 г. Даниела Борисова отказа да си даде отвод и след проведени двадесет съдебни заседания приключи делото с оправдателна присъда за двамата подсъдими – Донев и Борисов.

 

Огнян Донев, който бе защитаван от адвокатите Даниела Доковска и Ина Лулчева, бе обвинен, че е продал при седем блокови сделки голямо количество акции на "Софарма" на свързани с него дружества ("Телсо" АД "Телекомплект" АД, "София" АД, и "Софстрой" АД) извън регулирания пазар на цена от един лев за акция, вместо на пазарните цени, които са били около девет пъти по-високи. Според държавните обвинители сделките са сключени през пролетта на 2006 г., но година по-късно Донев не ги е декларирал. Според прокуратурата – Донев е трябвало да декларира над 400 млн. лв., на които да плати близо 63 млн. лв. данък, но не го е направил. Тезата на Донев и защитниците му бе, че той не е дължал този данък. В четвъртък, когато прокуратура поиска четири години "лишаване от свобода" за Донев, той коментира: "Ако някъде съществува възможност да ми дадат 411 млн., аз щях да ги взема и да им платя 62 млн. лв. данъци." Обвинението срещу съдружника на Донев бе за укриване на други 7,5 млн. лв. данъчни задължения, формирани от сделки отново с акции на "Софарма", довели до увеличение на финансовия резултат на дружеството "ТЕЛСО" в общ размер на почти 75 млн. лв.

 

Решението на съдия Даниела Борисова не е окончателно, като прокурорът по делото Даниела Димитрова съобщи, че оправдаването на Донев и Борисов ще бъде обжалвано. След края на съдебното заседание Димитрова припомни позицията на прокуратурата относно пристрастността на съдия Борисова по казуса. Прокурорът заяви още, че според българското законодателство "блоковите сделки подлежат на облагане, когато са сключени извън фондовата борса и ако са между свързани лица (какъвто е случаят-бел.ред.), бъдете така добри да си платите данъка". "По делото има становище на НАП, което казва, че по сделките не се дължи данък, защото са блокови, а не борсови", коментира адвокат Лулчева. Съдът е "спасил" капиталовия пазар у нас. Това мнение изрази след оправдаването си Огнян Донев.

 

Разследването срещу Огнян Донев стартира преди седем години. Когато се разбира, че прокурорите възнамеряват да внесат обвинителен акт и да търсят съдебна отговорност за неплатените данъци, собственикът на приватизирания фармацевтичен гигант "Софарма" стартира издаването на сайт и месечно списание, като голяма част от съдържанието им е насочено срещу работата на правоохранителните институции в държавата и обратното – в защита на дейността на определени съдии, които могат да бъдат групирани условно в три групи – първата – членове и/или ръководство на Съюза на съдиите в България, втората – близки до председателя на Върховния касационен съд и/или самия Лозан Панов, третата – градски съдии, близки до преждевременно напусналия поста си бивш председател на СГС и/или самия Калоян Топалов.

Оправдалата Огнян Донев съдия Даниела Борисова е последният заместник-председател на СГС, който запази поста си след напускането на Топалов преди година и половина, чието управление бе съпътствано от множество публични скандали и съмнения за зависимости при кадровите назначения.

В края на 2015 г., когато държавното обвинение иска отвод на съдия Даниела Борисова заради предубеденост, една от адвокатките на Донев – Ина Лулчева - я защитава с думите: "Не ми е известен друг случай, в който да е искан отвод на съда на такова основание. Считам, че при произнасянето си съдът не е дал основание да се счита, че е предубеден или пристрастен. И според мен искането за отвод е проява на желанието на прокуратурата да си подбира съдии, които да гледат публично рекламирани от нея дела".

Очаква се в следващите седмици съдия Борисова да публикува мотивите към оправдателните присъди.

Източник: „Правен свят“