Тежка загуба за Меркел в немската столица

Християндемократите на Меркел пак изгубиха регионални избори.

Този път хората на канцлера бяха победени в столицата Берлин, записвайки най-слабия си резултат в немската столица от 90-та до наши дни.

Вотът в най-големия немски град бе спечелен от социалдемократите. Те взеха около 23% от гласовете и изпревариха с над пет пункта консервативната десница.

Пробив в местния парламент на Берлин направо крайната десница. „Алтернатива за Германия“ спечели близо 12 процента от вота на столичани. С което опровергаха мненията на множество анализатори, според които формацията печели в селските райони и не толкова населените райони, които преди 89-та попадаха в територията на комунистическата ГДР.

Резултатът им в космополитния и етнически доста пъстър Берлин(където живеят огромни групи от турци в западната част, виетнамци и кубинци в източната) показва, че политиката на Меркел (приключваща скоро третия си мандат) определено среща негативи дори в големите немски мегаполиси. Там където германците от десетилетия живеят съвместно с представители на всички раси, религии и общности.

Поражението в Берлин идва две седмици след загубата в провинция Мекленбург-Предна Померания. Тя бе особено знакова, предвид факта, че точно там се намира избирателният район, от който Меркел е избирана за депутат.

Всичко това създава основателни съмнения, че Ангела Меркел ще успее да спечели четвърти премиерски мандат след парламентарните избори догодина. До скоро това изглеждаше сигурно, но мигрантската криза в Германия, която бе предизвикана след поканата на Меркел към всички желаещи да влязат на немска територия, промени категорично нагласите в обществото.

А местните избори продължават. Макар, че тенденцията досега е ясна. Стабилни социалдемократи, отстъпление на ХДС и повсеместен пробив на „Алтернатива за Германия“.