Русия започва мащабни военновъздушни учения

Руските въоръжени сили започват мащабни военни учения в които ще се включат 12 000 души и над 250 бойни самолета. Ученията започват само няколко дни след като НАТО и партньорите й започнаха мащабни учения в Скандинавските страни. До 5-и юни над Скандинавия в района на Арктика се провеждат най-големите военновъздушни учения с участието на сто изтребители от девет страни - Финландия, Швеция, Норвегия, Великобритания, Германия, САЩ, Франция, Швейцария и Холандия.  В учението на НАТО ще участват над 4000 военнослужещи.

Напрежението в Украйна изостри отношенията между Русия и Западния свят. Като част от маневрите, Русия инспектира своята противовъздушна отбрана в Централен военен окръг, включваща около 700 противовъздушни оръдия. По време на ученията ще бъдат използвани бомбардировачи за далечно действие, които ще поразят учебни цели, разположени в Коми. Започващите маневри са мащабна подготовка за предстоящото огромно военно учение в следващите няколко месеца, известно като „Център – 2015“.

В свое изявление руският военен министър се пошегува: “Танковете нямат нужда от визи“. Много руски политици, включително и той, попаднаха в списъка от санкции, които ЕС и и САЩ наложиха на Русия след анексирането на Крим миналата година и все по-усложняващата се обстановка в Украйна. Русия е силно критикувана в последните месеци за нарастващата си военновъздушна активност около Скандинавските страни и честите нарушения на въздушното им пространство.