Радев: Предсрочните избори са неизбежни

Апелирам КПКОНПИ, Прокуратурата и МВР да навлязат и в старателно отбягвания периметър на властта. Това каза президентът Румен Радев по време на пресконференция по повод втората годишнина от встъпването си в длъжност. По думите му въпросът за предсрочни парламентарни избори "не е дали, а кога".

Държавният глава посочи, че целта на управлението е повишаване на жизнения стандарт и качеството на живот. "Но каквито и съвременни модели да прилагаме обаче, тази цел е обречена, ако не извършим най-важното – радикална промяна на политическата среда и на стила на управление. Оттам идват и чувството за обреченост и безпътица, емиграцията и демографската катастрофа.

Крайно време е да се разграничат корумпирани от ограбени, механизмите за контрол над властта трябва да бъдат разширени и да включат не само формална проверка на имуществените декларации на политиците, но и какви пари харчат и имат ли подставени лица за придобиване на пари и имоти у нас и чужбина.

Президентът обяви, че формира Съвет за стратегическо развитие на България. "Формирам Съвет за стратегическо развитие на България с участието на интелектуалци и специалисти. Който иска да управлява, трябва да предложи високообразовани и почтени хора.

Заради това формирам Съвет за стратегическо развитие на България с участието на интелектуалци и специалисти. Той ще трябва да предложи алтернативи на институционалния блокаж и на икономическия и идеен застой на страната. Съставът на Съвета ще бъде обявен с указ в идните дни“, обясни Радев.

"За да върви обществото ни напред, трябва да се възстанови доверието на гражданите в държавността, а това неизбежно преминава през възмездието – безкомпромисно преследване на поробителите. Апелирам КПКОНПИ, Прокуратурата и МВР да навлязат и в старателно отбягвания периметър на властта - да проверяват потенциални зависимости между политици и собственици на фирми, които печелят обществени поръчки“, заяви Радев и посочи, че aко това не стане, разпадът ще продължи.

Източник: Канал 3

Снимка: Пик