Радев: Безконтролната власт ражда цинизъм

Безконтролната власт ражда цинизъм, каза пред журналисти в Пловдив държавният глава Румен Радев във връзка с изказването на вицепремиера Валери Симеонов за майките на деца с увреждания. Президентът заяви, че с цинизъм не може да имаме ефективно управление и не може да се мисли за проблемите на хората.

"Това, което виждаме в момента е, че цялата енергия сега ще се фокусира върху личността на Валери Симеонов, а това не решава проблема с липсата на контрол и цинизъм“, добави президентът Румен Радев.

Пред студентите в Аула 1 на Пловдивския университет, заели места за дискусията "Ценности, лидерство, образование в демократичното общество“, той каза: "Не съм дошъл нито да чета, нито да изнасям лекция, а да споделя с вас мисли, както и да чуя Вашата позиция по тези въпроси”.

Близо 500 студенти от учебното заведение се събраха в двете аули, като в едната дискусията с президента се гледа на видео стена.

"Ако се сравним с България отпреди 30 години, ще откроим много предимства на демократична конституция, европейските институции и пазарната икономика.

В същото време обаче недоволството расте ежедневно, има протести и напрежение. Каквото и да твърдим, отсреща има ниски пенсии, има хиляди бедни и неграмотни, изостанахме от бившите социалистически държави, а и проиграхме много възможности. Трябва да си зададем въпросите -  "защо и как стигнахме дотук”, започна дискусията президента.

Той продължи с мястото и ролята на институциите, като представи няколко модела на взаимоотношения между управляващи и граждани.

"Имам апел към Вас. Важно е не само да усвоите знания, но и най-важните житейски уроци. Да мислите, дебатирате…  България има нужда от млади мислещи хора”, каза Радев, а студентите посрещнаха тази реплика с бурни аплодисменти.

Източник: Канал 3