Нинова: ГЕРБ са виновни за драмата в здравето

"Достъпно и безплатно здравеопазване трябва да замените с връзки и пари". Така обобщи ситуацията в системата соцлидерът Корнелия Нинова по време на изложението си, в което аргументира мотивите на левицата да иска вот на недоверие на кабинета Борисов 3 за провал в политиката по здравеопазване.

Нинова изтъкна, че отговорността за батака в здравеопазването е на ГЕРБ, а докато те са управлявал - за 10 години, Бойко Борисов е сменил 9 министри и 8 шефове на Здравната каса.

"За здраве се харчат 9 милиарда лева, но 4 милиарда, уважаеми българи, плащате от джоба си - над масата и под масата", възкликна Нинова.

Искаме оставката на кабинета, защото лекарите и сестрите бягат, профилактика няма, а управляващите забравиха за Спешната помощ, която е единственото лечение за някои пациенти в отдалечени и забравени краища на страната, изреди Нинова.

Искаме оставката на кабинета, защото правителството на Борисов не връща в Здравната каса 1,2 милиарда на българските граждани от здравните вноски, които взе през 2011 г. с министър Симеон Дянков, а държавата е най-некоректният платец - не внася парите за осигуровките на деца, пенсионери и държавни служители, изтъкна още соцлидерката.

Нинова изреди още проблеми в системата, сред които неравномерното разпределяне на лечебните заведение в страната.

80% от болниците са в 3 големи града, други са пред закриване, а хората остават лишени от медицинска помощ, акцентира соцлидерката. И даде пример - една родилка от Свищов трябва да пътува до Велико Търново 80 км, за да роди.

Източник: Канал 3