Мистър Тръмп, истинската битка започна!

Най-страшният от всички кошмари на американския консервативен елит вече е неоспорима реалност. Предприемачът Доналд Тръмп непоколебимо затвърди своя статут на победител в първичните избори за кандидат-президент на Републиканската партия.

Милиардерът спечели убедително във вторник вота на консерваторите в щата Индиана. Това доведе до публично оттегляне от битката на последните двама вътрешнопартийни конкуренти на Тръмп. Сенаторът от Тексас Тед Круз и губернаторът на Охайо Джон Кейсък ще наблюдават битката за Белия дом само по телевизията.

Едва ли са много хората, които са заложили пари за подобна развръзка. В началото на кампанията Тръмп влезе шумно в политическа схватка с 16-те други претенденти за републиканската номинация. Тогава всичко се прие в най-добрия случай като неуместна шега и опит за пиар. Дръзките му и често скандални изявления бяха иронизирани във вечерните шоута зад Океана. Но картината рязко се промени. След поредицата победи на Тръмп републиканските елити започнаха да бият тревога. Срещу неочаквания претендент бяха хвърлени стотици милиони долари. С една единствена цел – да спрат похода на Тръмп към националния конгрес на партията в Кливланд. Планът се провали с гръм и трясък.

Надпреварата при републиканците започна със 17 кандидати. Сред тях четирима действащи губернатори, още толкова настоящи сенатори и дори един доста мощно финансиран член на династията Буш. Тръмп въобще не се трогна. Той елиминира методично един по един дългата поредица от опитни политици. Мнозина в партията определяха конкурентите му за най-силните кандидати от поне три десетилетия. Тръмп не трепна. Солидно подценен от водещи републиканци и демократи той някак успя. Въпреки че изхарчи много по-малко пари от повечето си съперници и без значение, че зад гърба му работи малоброен предизборен екип. Най-важният елемент от победата е, че той покори най-опърничавите републиканци. Тези, от които обикновено най-много зависи крайния триумф

Много политици от републиканския елит видимо ненавиждат Тръмп. Повечето от тях дори не си направиха труда да скрият антипатията към него в името на партията. Основното им желание беше да бъде спрян маршът на Тръмп към номинацията. Подобна тактика звучи доста странно и както често става тя не просто не сработи. Шумната кампания, наречена „Спрете Тръмп" или „Никога Тръмп", предприета от консервативни републиканци, свърши чудесна услуга на опонента

Всичко изброено дотук на практика означава, че Тръмп е спечелил една от най-трудните вътрешнопартийни победи в историята на САЩ. Това е добрата новина. Следва лошата. Тя е, че шоуто за Тръмп свърши. Следва истинската битка, а тя обещава да е особено жестока. Война срещу могъщ противник (нищо, че е жена) и с очаквани удари под пояса. Тръмп на практика има бленуваната номинация в джоба си, но планината за изкачване тепърва предстои. Той е особено популярен сред белокожите мъже с републикански пристрастия, но на всички останали американци милиардерът видимо е крайно несимпатичен.

Тръмп е изправен пред особено трудна задача. От началото на май той и играе нова роля. Тази на мъдър държавник, който успоредно с това призовава и към вътрешнопартийно единство. Засега не му се получават и двете, но най-вече второто. Сред огромното море от социологически проучвания има една конкретна статистика, която със сигурност силно му бърка в здравето – всеки трети избирател на републиканците е против него! Триумфалните за Доналд резултати от Индиана изобщо не трябва да заблуждават когото и да било. Истината е, че републиканците навлизат в тази изключително важна за тях надпревара за Белия дом напълно разединени.

Изборът на Тръмп предизвика истинска криза на идентичността в собствената му партия. Републиканският кандидат за президент отхвърли всички някога свещени принципи на консерваторите. Той не одобрява споразуменията за свободна търговия, външната намеса, не е строг по социалните въпроси и подкрепя протекционистките мерки. Много партийни лидери са обхванати от политическа парализа. Едни обещават да му се противопоставят. Някои призоват за единство. Други настояват Тръмп първо да изясни позиции и да промени начина си на говорене. Четвърти едновременно го критикуват и хвалят.

Историята е доказала, че говорим за партия, която обикновено бързо се обединява около избрания кандидат. Кампанията на Тръмп обаче предизвика сериозно недоволство сред републиканците. И то няма да изчезне просто защото останалите претенденти се отказаха от битката. Със сигурност ще има републиканци, които може и никога да не преминат от отричането до неохотното приемане на Тръмп.

На 8 ноември републиканците изглежда ще бъдат представени на изборите за президент от краен популист и все още класически аутсайдер в политиката. В своята кампания дотук Тръмп постави под сериозен въпрос всичко, за което неговите съпартийци са се борили през последните години. Много американци, а и не само, са загрижени от победоносния му ход. Всички те се питат дали ураганът „Тръмп” изобщо може да бъде спрян. Но и видимо се увеличават хората, които все по-често се замислят дали милиардерът не е по-малкото зло в момента! Особено на фона на неговия най-вероятен противник от демократите.

Хилари Клинтън също не може да се определи като любимка на сънародниците си. Избирателите може и да се отнасят към нея с нужното уважение, но само толкова. Така че, каквото и да казват социолозите, Тръмп има своите шансове и те могат да се окажат много по-сериозни отколкото всички си мислим. Мога да ви гарантирам едно – битката ще бъде брутална.

За Доналд Джон Тръмп трудното започна след Индиана. По всичко изглежда, че статуквото вече ще работи срещу него. На първичните избори той спечели нужните гласове в редиците на републиканците. Но това, което има зад гърба си, не стига за триумф през ноември. Избирателите от нежния пол, младежите и представителите на малцинствата зад Океана на два пъти, през 2008 и 2012 г., осигуриха пропуск за Белия дом на Барак Обама. За да победи Клинтън, Тръмп има жизненоважна нужда от техните гласове. И колкото повече, толкова повече.

Анатоли Стайков за Хипотези, 06.05