Доналд Непобедимият – първи взрив в системата

Доналд Джон Тръмп! Милиардер, строителен предприемач, хазартен бос, баща на пет деца, телевизионна знаменитост. Следващият президент на САЩ? Труден въпрос.

Прогнозите изглеждат невъзможни, а коментарите няма да спрат движението си по двата полюса на скалата, може да бъдете сигурни. Единственото безспорно нещо до момента е, че кампанията на Тръмп върви скоростно напред. Редува победи с гафове, възходи с грешни стъпки, създава нови съмнения и приключва стари. Въпреки огромните въпросителни, относно силата му на политик, Тръмп набра стабилна инерция и вече трудно може да бъде спрян. На практика звучи все по-невероятно ударът да дойде от негов опонент вътре в Републиканската партия. Останалите двама кандидати имат някакъв шанс само при символично обединяване на личността. При превръщане в нещо като Марко Круз. Или Тед Рубио, ако второто ви харесва повече. Истината е, че Тръмп може да се препъне на собственото си партийно поле единствено чрез нелепо харакири. Звучи твърде съмнително, но не и никак невъзможно. Тръмп „стъпва” в кампанията си по тънък лед и силният насрещен вятър може да го събори. А историята е показала, че извън бизнеса Доналд често нахлузва обувки с неправилна подметка.
 

Кандидат-президентската кампания на Тръмп се основава на нагледно проста, но супер ефективна тактика. Той говори на хората това, което те искат да чуят. По теми, които ги вълнуват – мигранти, тероризъм, безработица. И определено му се получава, защото милиони американци го подкрепят. Само че, както често се оказва, медалът има две страни. Твърде възможно е силата ти днес неочаквано да се преобрази в слабост утре. Фаворитът за номинацията на републиканците изведнъж се превърна в изключително поляризираща фигура. Случи се след старта на кампанията и беше въпрос на време да видим прояви и на другата страна на популярността на Тръмп. Сцена на промяната стана Чикаго, градът, в който стартира политическата кариера на Барак Обама. Подробностите. Тръмп се видя принуден да отмени свой митинг във Ветровития град. Решението беше взето на фона на хаотичните сцени и на разделянето на събралото се хилядно множество на привърженици и противници на ексцентричния милиардер. „Искаме Тръмп!" срещу „Разкарахме Тръмп!". На места се стигна до сблъсъци и само намесата на полицията раздели двата лагера. Случи се за първи път от началото на кампанията. Обзалагам се, че няма да е за последен.
 

Време е за справка във временното класиране. След партийните събрания и първичните избори, състояли се досега, Тръмп води с общо 460 суперделегати, следван от Круз с 370 и Рубио с 163. За да спечели президентската номинация, републиканският претендент има нужда от подкрепата на 1237 гласа на конгреса на консерваторите от общо 2472, участващи на него. Определено нищо още не е решено, но „най-голямата американска мистерия", както вече наричат възхода на Тръмп зад Океана, продължава. Експертите в един глас казват, че расизмът е единственият двигател на армията от последователи на Доналд. Не са прави, макар че едно скорошно проучване показа, че 20% от поддръжниците му смятат отмяната на робството за „грешка”. „Моторът” на Тръмп всъщност е популизмът. Той критикува всичко и всички. Говори каквото му падне. И има политически идеи, с които би трябвало да се гордее... всеки демократ. Точно тази негова позиция го привлекателен за избирателите, защото самият той е богат и не зависи от никой. Абсолютно не е вярно, че американците искат да заменят настоящия тъмнокож президент в Белия дом с расист. Просто им е дошло до гуша от политици с липса на прямо отношение, които говорят, но откровено не ти казват нищо.
 

Възходът на Тръмп изненада най-сериозно съпартийците му. В средите на републиканците се очакваше милиардерът само да поразбуни духове с острия си език, но постепенно да отстъпи вътрешната победа на някой друг. Например Рубио или Джеб Буш. Не им се получи. И грешната стратегия продължава. Вътрешнопартийните съперници на Тръмп още мислят, че са нужни само няколко подробности и избирателите ще зарежат „Оня Доналд" и ще се пренасочат към някой от тях. Голяма грешка. Няма как да разубедиш избирател от нещо, в което той никога не е бил убеден. На никой не му пука за подробностите около Тръмп. Те харесват смелостта му и това, че не е като другите. Вижте опонентите на милиардера. Рубио и Круз в дует заявиха, че ще подкрепят избрания кандидат на партията, дори да е Тръмп. Чудесно, но го съобщиха веднага след като определиха Доналд като „мошеник”. Цинично, нали? И щом собствените му съпартийци го подценяват, какво да кажем за истинския противник. Демократите все още приемат Тръмп несериозно. На свой риск. Може и да съжаляват.
 

За нас, като чужденци, е много по-важно, че осъзнаването на проблема постепенно започва да се прехвърля и на останалите континенти. Там все по-често се питат дали може да има „по-страшен кошмар от президента Доналд Тръмп по време на сложна международна криза”? А светът определено не е от най-спокойните в момента. С треперещ пръст върху кодовете за ядрените ракети. Това е нещото, което ужасява външните наблюдатели. Германското списание „Шпигел" дори определи Тръмп като „най-опасния човек в света”. Включи се и създателката на книгите за Хари Потър. Дж. К. Роулинг изрази становище, че републиканецът е по-лош от героя й лорд Волдемор. Изходна точка на всички е забележителното невежество на Тръмп по международните въпроси. И всеки път, когато се опитва да ни увери в обратното, той разширява пропастта. Тръмп звучи направо като американския Ахмадинеджад. Той сподели още миналата година, че ще остави „Ислямска държава" да свали Башар Асад. Терористи в Дамаск! Освен това повдигна въпроса за бомбардиране на ядрените обекти в Северна Корея. На границата с Русия и Китай! Има и още, но по-добре да спра дотук. Мисля стана ясно, че Тръмп е риск, който малцина здравомислещи хора по света искат да поемат. И молете се да няма голямо терористично нападение до изборния ден през ноември, защото тогава той ще удари политическия джакпот.
 

Завършвам с добрата новина. Световната практика е доказала многократно, че дори политици от подобен вид имат хубава страна. Те просто са лишени от тънкия усет кога да дръпнат спирачката. Тръмп вече премина тази граница. Той навлезе в територии, където никой друг преди него не беше стигал досега. Чистосърдечно се похвали например, че има голям мъжки атрибут. Съмнявам се, че това е таванът му. Другият тънък момент е, че сред симпатизантите на Тръмп има расисти и фашисти с определен вкус към насилие. Няма да е изненада, ако някой ден те отидат твърде далеч и направят нещо толкова грозно, което допълнително ще отблъсне избирателя от него. Нещо подобно вече се случи в Чикаго. Основните надежди срещу Тръмп сега са свързани с ритуално политическо сепуку. Доналд това определено го може.

Анатоли Стайков за Хипотези, 14.03