България – да, Румъния – не!

Поредният мониторингов доклад на Еврокомисията в сферaтa правосъдие и вътрешен ред разби двата най-устойчиви митове, касаещи българското правосъдие. Единият казваше, че нямаме никакъв шанс да се справим по-добре от северните ни съседи. Вторият гласеше – Брюксел няма доверие на главния прокурор и новата Антикорупционна комисия. Днес Еврокомисията каза ясно: българският антикорупционен модел работи, румънският е сгрешен; Благодарение работата на Обвинител номер 1 страната ни е на път да приключи (за разлика от Букурещ) механизма за сътрудничество и проверка. Ето и причините за успеха:

Прокуратурата и Антикорупционната комисия демонстрираха не само воля, но и резултати в битката с корупцията по високите етажи на властта. Цацаров, Пламен Георгиев и техните подчинени разследваха и повдигнаха обвинения на лица от изпълнителната власт, от законодателната и местна власт. Вече е в съда делото на кметицата от „Младост“, поискаха се имунитети на депутати от всички парламентaрни групи, на подсъдимата скамейка застава зам.-министър от сегашната власт, вече бе осъден зам.-министър от предишната.

Няма недосегаеми и сред знаковите бизнесмени от Прехода. На мушката на правораздавателните органи попаднаха едри приватизатори, нарязали на скрап огромни парчета от българските заводи; хотелиери на Европредседателството; алкохолни босове, които откриваха заводи в компанията на действащ президент; мултимилионери, разполагащи със свой куклен театър в политиката („Иво ни възложи...“), съдебната система и НПО-сектора.

Няма недосегаеми и сред висшите магистрати – КПКОНПИ не се стресна от арогантното и нагло поведение на един от тримата големи в съдебната система.

Нека отново повторим в кои сектори и защо окончателно на този етап пада мониторингът:

Независимост на съдебната система – знак, че Брюксел вижда и оценява промяната в начина на работа на новия ВСС.

Законова рамка – става дума за промените в НПК, благодарение на които специализираното правосъдие поема антикорупционните дела

Организирана престъпност – акциите срещу всесилни босове по морето, пресечените контрабандни канали и разбитите фабрики за нелегални цигари, деяния ощетяващи години наред държавната хазна.

И в края, но не на последно място, ще откроя един позитив и един негатив от евродоклада. Позитивът се отнася до мнението на ЕК, че централизираното ръководство на прокуратурата е правилният модел, в противовес с дългогодишната пропаганда, че обвинението не се нуждае от единоначалие – меко казано глупава теза предвид факта, че при евентуална децентрализация и липса на ясна отговорност всеки Ценко Чоков ще получи възможност да си управлява частни прокуратури по села и паланки.

Негативът касае влошената медийна среда у нас. Ето, че най-накрая Брюксел видя войната, която от години един конкретен 2,96%-тов кръг и менторите му клиенти на Темида водят срещу неудобния главен прокурор и неовладяната част от ВСС. Многократно сме описвали как подсъдими и обвиняеми олигарси плащат на медии-бухалки, контролирани политици и зависими НПО-та, използвайки ги за разправа с неудобните магистрати.  Но все пак докладът беше успешен, за нас и неуспешен за Румъния.

Нищо, че след по-малко от 2 месеца ще председателстват ЕС, което според родните соросоиди бе причина за подчертано добронамерения към нас характер на документа през миналата година. А Цацаров и КПКОНПИ заслужават поздравления.

Тодор Тодоров за Хипотези