Кофеинът: каква е опасната доза?

Европейската агенция по безопасност на храните измери риска, свързан с консумацията на кофеин по молба на държава-членка на Евросъюза.
 
Ако умерената употреба на кафе е благоприятна за здравето, да пиете по четири чаши еспресо на ден или по няколко енергийни напитки може да е вредно за здравето, особено за бременните жени и за непълнолетните. Това са изводите от проучване на Европейския съюз, съпътствано със стриктно наблюдение от страна на хранителната индустрия. Това е и първото проучване на ниво Съюз относно рисковете от употребата на кофеин и всички съдържащи го хранителни продукти.
Агенцията по безопасност на храните формулира препоръки към бременните, подрастващите и непълнолетните, а също посочва дневни дози, над които употребата на кофеин се счита за рискова. Бременните жени следва да приемат 200 милиграма (единично еспресо съдържа между 70 и 100 милиграма кофеин), за да се предотвратят проблеми с ниско тегло на плода. За подрастващите дозата е 3 милиграма на килограм телесно тегло. „Подрастващ, който пие в един и същи ден еспресо, кока-кола и две-три енергийни напитки, многократно надвишава допустимата доза“, подчертава говорител на агенцията.
 
За средностатистическия възрастен допустимата доза достига 400 милиграма кофеин на ден – доза, превишавана в поне седем от тринадесетте страни, участвали в проучването. Най-голям е процентът на злоупотребяващи с кофеин в Дания - 33 %, следвана от Холандия (17,6 %), Германия (14,6 %), Финландия (13,4 %), Белгия (10,4 %), Швеция (9 %) и Франция (5,8 %).
Според Агенцията най-опасни за здравето са енергийните напитки, които дори са забранени за продажба на малолетни в Литва - страната от която е и европейският комисарят по здравеопазване. Освен това се посочва, че при умерена употреба кафето има благоприятен ефект при сърдечно-съдови проблеми, Алцхаймер, Паркинсон или диабет.
 
Според статистиките нашата страна се намира на 39-то място в класация, която подрежда 68 държави по ниво на консумация на кафе. Доказана е и тенденцията за изместване на традиционното джезве в домовете от кафе машини за еспресо, като в същото време е налице и все по-осезаемата тенденция сред активното население за консумация на кафе извън дома, в пъти над възприетото в миналото, което пък е съпътствано, поне в столицата, от бум на вериги, специализирани в приготвянето на собствена марка качествено кафе.
 
Автор: Десислава Танева