Ваканцията за ЕС приключи

   Лятото на 2016-а година приключи бързо. Обикновено така се получава, когато знаеш, че ти предстои драматична есен.
 
За българските младежи новата учебна година по традиция започна на 15 септември. Лидерите на добрата стара Европа имаха един ден ваканция повече, но едва ли са изгаряли от желание, а и не разполагаха с време да му се радват.
 
Учебната година за ЕС стартира на 16 септември в Братислава. И обещава да бъде много драматична и изпълнена с трудни тестове и чести проверки за присъствие за учениците. Много от тях е твърде възможно да не завършат с успех годината, защото не внимаваха в час през последните десетина, а изминалата буквално проспаха. Но отлагането е невъзможно. Всички са на линия с нов тен, но със старите кризи пред себе си. Лятото на ЕС свърши и може да бъде последвано директно от дълга зима.
 
Лидерите се захващат отново за работа тази седмица след почивката. Всички определено още изглеждат солидно зашеметени от референдума на Острова за напускане на съюза. Обединена Европа днес е изправена пред почти същата палитра от кризи, както преди точно година: море от бежанци, чуплива икономика, агресивни руснаци и по-трудни отвсякога поданици на Елизабет Втора.
 
Когато председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер направи годишното си обръщение „За състоянието на съюза” пред ЕП в Страсбург в сряда, той спокойно можеше да повтори предупреждението отпреди 12 месеца: ЕС има „последен шанс” да се спаси от вълната центробежен национализъм. Не го направи, най-вероятно, за да не шокира всички още на старта.
 
Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер прави годишното си обръщение „За състоянието на съюза” - Страсбург, 14.09.2016 г.
 
На 22 август останалите трима големи от ЕС – германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд и техният домакин, италианският премиер Матео Ренци проведоха важна среща преди ключовата есен за съюза. Берлин, Париж и Рим внезапно изпитаха нужда да подновят клетвата там, откъдето общността постави началото – остров Вентотене. Политически затворници, заточени на мястото от Мусолини, написват през 1941 г. манифест за обединена Европа. Само че срещата на палубата на самолетоносача „Гарибалди” не внесе много оптимизъм. По-скоро засили усещането за изпаднали в затруднение лидери, които се обединяват в защита на ЕС. И в същото време обмислят осеяния с препятствия и черни дупки политически календар за предстоящата година.
 
Италианският премиер Матео Ренци (вляво), канцлерът на Германия Ангела Меркел (в средата) и френският президент Франсоа Оланд (вдясно) пристигат на борда на самолетоносача Джузепе Гарибалди" - Средиземно море, 22.08.2016 г.
 
Днес в Братислава започва безкрайно важната за съюза среща на върха. На нея обаче няма да присъстват нито Дейвид Камерън, нито новият британски премиер Тереза Мей. За първи път форумът ще протече без участник от „Даунинг стрийт” 10 и ще трябва да очертае бъдещето на ЕС след Брекзит.
 
Съвсем скоро, на 2 октомври, новото „лошо” момче на ЕС – консервативният премиер на Унгария Виктор Орбан, ще удари още един шамар на Брюксел. Маджарите ще гласуват, макар и на до голяма степен символичен референдум, за отхвърляне на европейската квотна система за преразпределение на бежанци между отделните държави членки. В този план председателят Юнкер инвестира голям капитал преди година, но не успя да реализира почти нищо от предвиденото в него.
 
И тримата големи лидери срещат конкуренция от евроскептици за сърцата на избирателите в собствените си страни. Ренци се опитва да убеди италианците, че има младежката енергия да поправи щетите от последното земетресение на Ботуша. Вероятно през ноември той ще постави на референдум конституционните реформи, които според него са нужни за излизане от политическата безизходица, която задушава местната икономика. Прогнозите сочат оспорвано гласуване, а евроскептичните новаци от „Пет звезди” са взели на мерник премиера-социалист, който ще трябва да подаде оставка, ако не получи желания резултат на вота.
 
На северозапад Оланд вероятно ще отнесе голям бой от лидера на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен на първия тур на президентските избори във Франция на 23 април догодина. Нейната притегателна сила беше утроена от извършените кланетата от ислямисти в Париж и Ница и от врявата около буркините на плажа през лятото. Въпреки това изглежда твърде съмнително, че тя може да победи на балотажа на 7 май Оланд или друг оцелял кандидат от традиционните партии.
 
Що се отнася до Меркел, тя трябва да потвърди дали ще се стреми към четвърти мандат на парламентарния вот след малко повече от година. Най-голямата заплаха за шансовете й за преизбиране е взетото миналата година решение да приеме повече от 1 млн. мигранти в Германия. В момент, когато границите на ЕС се огъваха от техния наплив. Това вече сериозно отслаби подкрепата за нейната консервативна партия.
 
Най-коментираната фотография в Европа: Ангела Меркел се снима с бежанец от Близкия изток - Берлин, 10.09.2015 г.
 
Заплахите за оцеляването им у дома накараха някои лидери ежеминутно да обсипват с критики Брюксел. Засега обаче само поданиците на Нейно величество докараха нещата дотам, че повечето избиратели се обърнаха изцяло срещу ЕС. Въпреки че почти нищо не се е променило в Брюксел от миналото лято, оптимистите може да видят днес повод за надежда за повече единство.
 
Въпреки че продължава да се вдига врява за това как и дали държавите от ЕС трябва да споделят товара с блокираните в Гърция и Италия кандидати за убежище, броят на новопристигащите намаля. Много европейци обаче реагираха остро на сключените прагматични сделки с непредвидимия турски президент Реджеп Ердоган. Договорката трябваше да спре буйния поток от сирийски мигранти към Гърция. Тя е част от по-мащабен план с балкански държави извън ЕС за пресичане на бежанските маршрути, тръгващи от Атина в посока север.
 
Духът току-що е пуснат от бутилката. Бившият турски премиер Ахмет Давутоглу (вляво), председателят на Европейския съвет Доналд Туск (в средата) и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер минути след подписването на споразумението за бежанците между ЕС и Турция - Брюксел, 18.03.2016 г.
 
Споразуменията наистина намалиха броя на пристигащите. Това е нещо, с което лидерите на ЕС обаче трудно биха могли да се хвалят. Много от тях споделят в лични разговори, че се чувстват неловко, тъй като плащат чували с пари на един диктатор в Анкара и на африкански правителства, за да спират хората, тръгващи към Европа. Така те погазват по брутален начин възвишените хуманитарни идеали на ЕС.
 
Сега, когато вече няма нужда да пази британците да не избягат, Юнкер нарече държавните граници „най-лошото изобретение на всички времена”. Той поднови призива си за обща европейска армия. Идеята дълги години беше неговата утопия, защото Лондон имаше право на вето. Напоследък Меркел и лидерите, с които тя обсъди плана, включително Орбан, също изразиха надежди за съвместни военни структури. Това е област, в която евроинтеграцията може да се доразвие в отговор на оттеглянето на Обединеното кралство.
 
Вишеградската четворка - основните критици на Брюксел - отляво на дясно: премиерът на Унгария Виктор Орбан, полският министър-председател Беата Шидло, премиерът на Чехия Бохуслав Соботка и министър-председателят на Словакия Роберт Фицо - Прага, 15.02.2016 г.
 
През новата година обаче има още проблеми, които разделят европейските лидери. Как да се държат с Великобритания, ако Лондон най-после реши да започне преговори за напускане. Как да се изчистят слабостите в икономическото сътрудничество, на което се крепи еврото. И накрая, но не по важност, доколко да бъдат отслабени санкциите с надеждата за по-добри отношения с Москва. Нищо не може да скрие факта, че нагласите на Стария континент се промениха отново. И поради тази рокада в мненията започват да се появяват първите истински пукнатини в европейския консенсус за подхода към Русия и президента Владимир Путин.
 
Големият отсъстващ от ЕС - бившият британски премиер Дейвид Камерън
 
Европа днес има нужда повече отвсякога от консенсус. Но постигането му ще бъде много, много трудна задача. На палубата на „Гарибалди” Меркел обеща ново начало за обединена и силна Европа след Брекзит. Но дори всемогъщият германски канцлер ще трябва да положи много усилия, за да обедини отново един изпълнен с невежество, дебелоочие и егоизъм съюз.
 
Анатоли Стайков за Хипотези, 16.09