Последният гаф на Радан Кънев

През миналата седмица Радан Кънев поиска оставката на културния министър Вежди Рашидов.

Причината за това е повече от ясна. Кънев поиска да се качи на вълната, вдигната от Прокопиевите медии и работещите за тях в социалните мрежи.

Враждата на "Капиталци" с Рашидов е стара. Те искат да сложат ръка върху ресурси, управлявани от културното ведомство. Имат драми и за няколко сграда, към които Прокопиев и съдружниците му проявяват остри апетити.

Дотук добре. Един бизнесмен има драма с министър и вдига шум срещу него. В това няма нищо лошо стига да се каже истината. Не, че платените от Прокопиев "протестъри" са големи интелигенти и ги дразни поведението на Рашидов. Не, че манифестиращите за Републиката, начело с Прокопиев и Галя са драматично честни и почтени.

Просто едната група има конфликт с един министър. Горе-долу по същия начин се развиват и препирните им с Мавродиев и Цацаров. КФН и прокуратурата са влиятелни институции, стара мечта на Иво Прокопиев е тяхното овладяване. Особено след като на практика купи с грантовете от "Америка за България" десетки съдии на ключови позиции в Темида. Начело с шефовете на ВКС и СГС - Лозан Панов и Калоян Топалов.

Повтарям - какво от това, че олигарх си купил медии, за да удря по опоненти в бизнеса? Същото правеше и Цветан Василев. Подсмихваше се под мустак когато служителят му Бареков късаше вестниците на Огнян Донев (фармацевтичен бос) в ефир. В самият Василев стана жертва на изграденото от него оръдие. Помним когато Бареков разказваше. че Банкера бил крадец, пирамидаджия и фараон.

Но защо днес Радан Кънев се меси в схватката? Какво разбира той от дейността на Вежди Рашидов? Не казвам, че е некултурен. А, че няма отношение към политиките на културното министерство.

Не членува в тези парламентарни комисии, не внася закони, които са свързани с посочената тематика. Не се занимава с проблематиката. Абе, хал-хабер си няма какво прави Вежди Рашидов. Че чак и оставка му иска.

Причина е много простичка. Кънев видя, че темата "Вежди" е номер 1 за сайтовете на Прокопиев и поиска да се качи на вълната. И той да бъде отразен и неговата дума да бъде чута. Други мотиви нямаше. Просто прочете 2-3 статуса на аверчетата във фейсбук и вече бе готов да дава трибунка в Народното събрание

Явно вече счита, че път към медиите за него няма. Щом се надява с такива евтини номера и фокуси да привлече внимание. Впрочем - след видимия провал на новия десен проект, какво ще прави Радан оттук насетне?

Видимо (на пръв поглед сензационно, но не съвсем) той се връща към Реформаторския блок. До преди няколко месеца РБ бе мъртъв проект, колегите му - лидери пък бяха заклеймени от него като кариеристи, службогонци и прочие нелицеприятни епитети, характерни за времената когато менторът на Кънев - Костов - разцепваше СДС.

Но дали РБ ще продължават да го търпят? Вчера искаше оставката на Горанов и Московски, днес на Рашидов. Вчера бе в опозиция и създаваше нови формации, днес(след очевидно скарване с Христо Иванов) се връща в РБ. А утре - при своите в ДСБ.

Защо утре ли? Защото в събота Демократи за силна България ще проведат своето заседание на най-висшия партиен форум. Интересно е и друго - в дневния ред на Националното събрание фигурира точка за избор на председател.

Дали няма някой здравомислещ да оспори водачеството на Радан?

Дали някой няма да надигне глас, че под негово ръководство корабът на тъмносините прилича на крехък сал в открития океан - лашкан наляво и надясно до неминуемата гибел.

Неслучайно споменах лашкането наляво и надясно. Това е именно веруюто на Кънев. Може и с Татяна Дончева само и само заедно да псуваме Пеевски. Може да искаме оставката на всички, но само ако попаднем в медиите.

Уви, това поведение носи позитиви, но за твърде кратък срок. Яне Янев знае защо. За него приказката свърши, добре помним как. Зад него пак стояха олигарси с медии. Но се ла ви, животът нивга не върви, щом приятели мили, все разчитате на чужди сили. Затова ще си чешете търбуха, някъде из десета глуха.

Политическата приказка ще свърши и за Радан Кънев - рано или късно. А твърде вероятно - още в събота. Когато членовете на ДСБ ще свалят своя лидер. Така както преди два месеца направиха социалистите.

А Радан може да иде при другарката си Дончева. И без това офисите са им на 20 метра по права линия. Просто ще смени кафенето на "Витошка". 

Мариян Тончев за Хипотези