Удължават извънредната епидемична обстановка до края на март догодина

Извънредната епидемична обстановка у нас се удължава до 31 март 2022 г. Това реши правителството на днешното си заседание.

Кабинетът разреши и отпускането на средства за закупуването на нови лекарства срещу COVID-19.

Разпространението на COVID-19 в страната бележи интензивното развитие на поредната пандемична вълна. Засегнати са всички области на страната, като в 93% от тях 14-дневната заболяемост е над 500 на 100 000 население (в 8, от които показателят надхвърля 1000 нови случая на 100 000 население).

Ваксинационният обхват в страната е 25,53% и e далеч от поставените от ЕС цели от 70% сред възрастни хора и население като цяло, посочват от правителствения пресцентър.

Това допринася за регистрираните високи нива на заболяемост сред неваксинираните лица, които представят над 85% от всички заразени със SARS-CoV-2 лица.

Удължаването на извънредната епидемична обстановка цели ограничаване на разпространението на COVID-19.

На днешното си заседание кабинетът промени утвърдените максимални размери на разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 г.

По този начин ведомството ще може да сключи договори за осигуряване на три лекарствени продукти за лечение нa COVlD-19, посочват още от пресцентъра на Министерски съвет.