Съединението прави силата е девизът на Европредседателството

"Съединението прави силата" - надписът над българския парламент е взет назаем и за Българското европредседателство.

Това обяви след заседанието на правителството министър Лиляна Павлова. Девизът бил избран след социологическо проучване и се оказало, че хората харесват най-много него. Работено е с 4 фокус-групи и всъщност именно те са давали идеи слогана. "Силни заедно", "Заедно можем повече", "Европа във вярна посока", "Европа на младото поколение" били останалите предложения на анкетираните, но мнозинството се сещало за надписа над Народното събрание. Той ще бъде изписван на три езика - български, английски и френски. Цветовете на Председателството са синьо и жълто.

Министрите днес одобриха календара на събитията - над 230 ще се проведат у нас.

От кабинета на шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер поискали изтегляне на датата на откриване на Председателството. Затова то ще бъде на 4 януари в Народния театър "Иван Вазов, обяви още Павлова. На следващия ден - 5 януари, ще има съвместно заседание на нашето правителство със състава на Европейската комисия.

Специални лимитирани серии монети и пощенски марки са сред подаръците за гостите от Брюксел. Подаръкът за най-високопоставените гости ще бъде сребърна монета на БНБ с позлатени краища и с емблемата на Председателството.

"Те имат своята нумизматична стойност. Подаряваме и тефтери, папки, химикали и специално брандирани за мъжете вратовръзки, а за дамите шалове“, каза Павлова.

Очакват се над 22 хил. гости да дойдат в София, а от септември започва ще набират студенти и младежи, които да бъдат нашето лице пред гостите и да ги посрещат още на летището, както и в резиденция Бояна и в НДК.

Министърът по европредседателството прикани да заповядат и всички, които желаят да бъдат спонсори на напитки и съпътстващи стоки.

Източник: kanal3.bg

Напиши коментар