Стоян Мавродиев: свършихме си работата през последните 6 години

„Аз ръководя Комисията за финансов надзор в последните 6 години. За този период няма нито една фалирала компания, която подлежи на регулация от нас. А данъкоплатецът не е платил и един лев“, похвали се Стоян Мавродиев в студиото на БНТ.

Името на Мавродиев отново се спряга за втори мандат, заедно с това на Карина Караиванова, която в момента е заместник на финансовия министър. Председателят на Комисията за финансов надзор каза, че никой не е говорил с него за следващ мандат и това трябва да бъде решено от управляващото мнозинство и опозицията, защото който и да бъде избран за председател на регулатора, това трябва да се случи с национален консенсус.

Стоян Мавродиев разказа и за повдигнатото обвинение от Софийска градска прокуратура срещу Радослав Рачев, изпълнителен директор на „Булброкърс” ЕАД. Той обясни, че този сигнал е подаден от КФН преди 3 години. Става въпрос за продажбата на остатъчните дялове на електроразпределителното дружество „ЕВН България“.

Мавродиев продължи с разкритията:

„Установени са мащабни пазарни манипулации, водещи до тежка щета на държавния бюджет. По изчисления на експерти са получени близо 90 милиона по-малко, което е безспорно извършено престъпление." Той подчерта, че този резултат – обвиненията от прокуратурата – потвърждават добре свършената от тях работа.

Председателят на КФН разкри, че преди няколко дни той е подал поредните три тежки сигнала за други престъпления срещу „Булброкърс” ЕАД. Това е станало в следствие на продължило 1 година международно разследване. Според Мавродиев е установено как обвинените лица, чрез поредица от офшорни компании, са извършили множество нарушения на закона, сред които щети на миноритарни акционери, данъчни престъпления, пране на пари и документни престъпления.

Цветан Димитров за Демокрация днес

Напиши коментар