Срив на турската лира с над 10% след изказване на Ердоган

Турската лира се обезцени с над 10% до нови рекордни дъна спрямо долара и еврото, след като президентът Реджеп Ердоган защити неотдавнашните резки понижение на лихвата от страна на местната централна банка и обеща да спечели своята "икономическа война за независимост" въпреки силните критики за водената парична политика и молбите за обръщане на този курс.

По време на следобедната търговия във вторник турската валута поевтинява с близо 11% към 12,06 лири за един щатски долар, като по-рано през деня дори удари ново историческо дъно около 13,35 лири.

Еврото също поскъпва с над 10% към 14,10 турски лири, като преди това удари нов рекорден връх около 15,13 лири.

Снощи Реджеп Ердоган определи слабата турска валута като конкурентна, заявявайки, че това ще създаде работни места и растеж. "Виждаме как се играят игрите с валутния курс и лихвените проценти. Излязохме от всяка една битка, в която влязохме достойно, като заехме силна позиция. С помощта на Аллах и подкрепата на нашата нация ще излезем от тази икономическа война на независимост с победа“, каза той.

Турският президент упражнява постоянен натиск върху централната банка на страната да се насочи към агресивен цикъл на облекчаване на паричната и лихвена политика (да понижава лихвените ставки), като според него това има за цел да увеличи износа, инвестициите и работните места - дори когато инфлацията се покачва до близо 20% и обезценяването на валутата се ускорява.

Бившият заместник-управител на Турската централна банка Семих Тюмен, който беше освободен от Ердоган миналия месец, призова за незабавно връщане към политики, които защитават стойността на лирата.

"Този ирационален експеримент, който няма шанс за успех, трябва да бъде изоставен незабавно и трябва да се върнем към качествени политики, които защитават стойността на турската лира и просперитета на турския народ“, написа той в "Туитър".

Обезценката в понеделник е най-голямата за турската лира, откакто предишният шеф на централната банка беше уволнен през март, а нейното поевтиняване през последните 11 дни на търговия е най-драматичното от  ноември 1999 г.

Турската лира вече се обезцени с над 70% от началото на годината досега на фона на оказвания от Ердоган натиск върху централната банка да намалява лихвите, докато инфлацията, според официалните данни, се движи около 20%, въпреки че независимите икономисти смятат, че тя е над два пъти по-висока и те се опасяват от предстояща хиперинфлация.

За последно Централната банка на Турция намали миналата седмица лихвения си процент със 100 базисни пункта до 15%, като от септември насам лихвата вече е понижена с общо 400 базисни пункта (с 4%).