Смешен плач от бащата на политическата корупция

На няколко месеца веднъж избягалият в Белград Цветан Василев дава интервюта на Сашо Диков или Люба Кулезич.

Темите в тях са винаги едни и същи – шефът на фалиралата банка е целият в бяло, ДПС, Пеевски, Борисов, Орешарски, ГЕРБ, Станишев – всички части на пъстрия роден политически спектър са се обединили в зъл опит да попречат на грандиозните Василеви планове.

Ето коя била дълго търсената от политолози и социолози спойка между десница, левица и либерален център. Оказва се, че в ролята влиза скрилият се в Сърбия борец за права, свободи и справедливост по света и у нас.

Да, ама не!

Тезите на Цветан Василев са фалшиви. И не защото Борисов и Пеевски са ангели. А по простата причина, че Банкера не казва истината докрай. Едва когато го направи, тогава бихме могли да вземем под внимание думите и аргументите му. Дотогава той остава поредният престъпник, просещ индулгенции от силните на деня. Без значение към коя партия или политическа сила принадлежат.

Защо не казва истината докрай?

Много просто. Защото не дава отговор на следните въпроси. Подсказвам на колегите Диков и Кулезич. Да запишат внимателно и следващия път нека бъдат малко по-смели със смелия Банкер. Току-виж наистина после прокуратурата, ДАНС, НАП и всички останали компетентни институции най-накрая се задействат. Питанията на Хипотези са следните:

1. Наистина ли Цветан Василев признава, че в битието си на банкер и бизнесмен безогледно е подкупвал политици, общественици, журналисти? Означава ли това, че той се самоуличава като бащата на задкулисието и политическата корупция у нас?

2. Ако от 2009-та у нас управлява мафия, означава ли че растежът на КТБ след посочената година е изцяло мафиотски? Защото в началото на мандата на кабинета „Борисов-1“ банката на Василев е известна само на тясна група едри предприемачи, а в края на мандата е четвъртата по големина финансова институция в държавата.

3. Как Цветан Василев придоби безчетния списък телекоми, бензиностанции, заводи, телевизии, хотели и така нататък? Как шеф на банка слага ръка върху над 10% от икономиката на страната, другите 90% да не би да принадлежаха на останалите банкери, защо началниците на ДСК, Уникредит, Райфайзен си нямат заводи, а само Василев си има? Да не е престолонаследник, султана на Бруней или Бил Гейтс?

4. Защо говори първо за свои активи, а второ за активи на банката, след като собствеността на Виваком, Петрол, Дунарит, Авионамс никога не е водила пряко нито до Василев, нито до КТБ. Защо обвинява другите, че крият собствености в офшорки при положение, че най-изпеченият в тази схема за 30-годишния Преход е именно самият той?

5. Защо банкерът Цветан Василев обяви в свое интервю за австрийския „Дер Щандарт“ през 2013, че ще сменя политическата система в страната? Как точно искаше да я сменя и с какво актуалният конституционен ред наруши неговите интереси?

6. Защо днес обяснява, че няма общо с управлението на ТВ7? Защо днес хвърля цялата вина върху Николай Бареков, който е изпълнявал ролята на директор само една година (2013г.) От 2009г. до 2012г. телевизията се ръководеше от близки до Василев дами, които не са могли и половин договор да сключат без санкцията на чорбаджията.

7. Защо днес Василев нарича Бареков грандоман? Нали досега се хвалеше, че „България без цензура“ е негов личен проект, че резултатът на ББЦ на евроизборите през 2014-та е стреснал авторите на атаката срещу КТБ? Как хем няма общо с Бареков, хем Бареков е виновен, хем се гордее с резултата му, хем е финансирал ББЦ?

8. За какво точно плати 4-те милиона на Бареков и вярно ли е, че на тази сума възлиза хонорара на бившия журналист за костинбродската афера?

9. Как Борисов и ГЕРБ са ти виновни за фалита на КТБ след като през пролетта и лятото на 2014-та у нас управлява кабинетът на БСП и ДПС, който лично Василев (по негови признания) е довел на власт?

10. Защо Василев срамежливо премълчава, че самият той е автор на сценария по свалянето на първото правителство на ГЕРБ? Като започнем от февруарските протести, минем през калната компроматна кампания за предсрочния парламентарен вот и стигнем до „Костинброд“ и лично назначените от Цветан Василев министри в правителството на Пламен Орешарски?

11. Защо Василев срамежливо премълчава личната си намеса в събитията от лятото на 2013-та? Той командирова Бареков във Варна, за да помагат за кампанията на техния кандидат Бозов. Неговите хора в ТВ7 следяха зорко как се отразяват протестите срещу назначението на Пеевски в ДАНС. Самият факт, че неговият кабинет се помещаваше в сградата на телевизията е достатъчен, за да отговори на въпроса – кой всъщност командваше телевизията, в която КТБ изля 300 милиона? Тези 300 милиона, в крайна сметка бяха платени от данъкоплатците и държавния бюджет.

12. И все пак - защо Василев се изкарва борец срещу ГЕРБ на фона на десетките милиони, които кметовете на ГЕРБ бяха депозирали в неговата банка. Само ще припомня 20-те милиона на община Бургас – витрината на ГЕРБ, управлявана от Димитър Николов, зам.-председател на Борисовата партия.

13. Каква смяна на политическата обстановка очаква, за да говори? Борисов да не е премиер, ами че той не беше през лятото на 2014-та, когато Василев избяга в чужбина. Или пък чака Прокопиев да си направи новия проект, може би пък е това. Особено предвид видимата близост между двамата напоследък.

14. Докога Василев ще дава ексклузивни интервюта единствено пред угодни медии и журналисти? Местан постъпи по-честно през януари - яви се в БТА и отговори на всички. Нека направи същото и Цветан Василев, пък тогава цялото общество ще реши – кой крал, кой подкупвал, кой управлявал и кой се опитвал да управлява.

Истината е, че Банкера няма да отговори на зададените въпроси. Задачата му сега е да проси индулгенции от задаващото се ляво правителство. Само ще му напомним, обаче, че именно социалистите допуснаха падането на банката му. А при Борисов тя порасна. Толкова за мафията, банките и банкерите.

Тодор Тодоров за Хипотези

Напиши коментар