СБЖ порица Татяна Дончева

Съюзът на българските журналисти (СБЖ) осъди поведението на адвокатката на Гриша Ганчев - Татяна Дончева, която нападна репортера на Канал 3 Снежана Хитова преди дело на клиента си в Специализирания наказателен съд.

Комисията по етика се сезира след сигнал от медията и на 29 септември 2017 г. проведе заседание, на което членовете й се запознаха с видеозаписа от инцидента.

Ето го писмото без редакторска намеса

На 21 септември 2017 г. Татяна Дончева, адвокат на бизнесмена Гриша Ганчев, не е позволила на репортерката Снежана Хитова да зададе въпроса си към нейния клиент пред зала на Специализирания наказателен съд.

Гриша Ганчев – някогашен борец, а сега – бизнесмен, е човек, непрестанно пазен от телохранители. Във видеозаписа, документиращ случая, се виждат и служители на съдебната полиция. Бизнесменът първоначално видимо проявява готовност да отговори на репортерското питане, но стрелващата се из един път Татяна Дончева не допуска това. Без още ясно да знае за какво ще стане дума, тя си позволява да изблъсква репортерката и прави опити да й отнеме микрофона. С това си агресивно поведение адвокатката и бивш народен представител попречи на телевизионния екип да си върши работата, като влезе недопустимо и неправомерно в ролята и на съдебна охрана, и на бодигард, а и на цензор.

1. Комисията по етика на СБЖ изразява  категоричната си позиция в защита на свободата на словото и на правото на журналистите да задават въпроси с цел да осигуряват и разпространяват  информация от обществен интерес.

Абсолютно неприемливи  са действията на институции и лица, с които се правят опити да се възпрепятства работата на медиите. Като известен юрист и бивш парламентарист г-жа Дончева би трябвало не само да спазва, но да защитава и осигурява гарантираните от Конституцията на Република България свобода на словото (Чл. 39) и правото на всеки да търси, получава и разпространява информация (Чл.41), което е и същността на журналистическата професия и труд.

Изразявайки своята подкрепа на репортерката Снежана Хитова, сме категорични: всякакви прояви на нетолерантност и форми на агресия срещу журналисти и тяхната работа са недопустими. Убедени сме, че тази позиция се споделя от цялата гилдия  – наш дълг е да реагираме веднага и на място със съпричастност и солидарност всеки път, когато публична личност поставя под заплаха работата на журналистите в България, чиято мисия е да информира обществото. Нашата солидарност би могла да се изрази в изключването за известно време заради обидното и недопустимо поведение на личности  към журналисти (като речовитата иначе адвокатка) от листата на потенциалните гости в студиата на телевизията ни.

Но ако в гилдията ни все още няма единство, има етика. Опирайки се на нея, Комисията по етика на СБЖ призовава някогашната добра ораторка в Народното събрание да се извини за поведението си срещу репортерката Снежана Хитова.

И да припомним, че пари и дела се печелят и губят, но лошата слава остава.

2. Комисията по етика иска да осветли още един момент, предизвикан от заснетия на видеото случай.

Още от първите кадри на видеото става ясно, че избраният момент от репортерката  за задаване на въпрос не е съвсем подходящ. Човек, на когото предстои да влезе в съдебна зала – (дори той да е недосегаемият и непристъпен Гриша Ганчев), естествено, не е настроен да говори с представители на медии, още повече по въпрос, встрани от предстоящото дело. Закъснението на съдебното заседание не е достатъчен мотив  в полза на репортерката.

Комисията по етика на СБЖ, както посочи по-горе, не одобрява агресивно поведение срещу журналист, който изпълнява  своята работа. Но не бива да забравяме, че  адвокатите представляват клиентите си в съда и при други спорни ситуации техните съвети и консултации пред вратите на съдебната зала  са с предимство пред питанията на медиите. Не журналистите са тези, които могат да нарушават конституционно и законно гарантираното право на защита и правна помощ на всички граждани и организации.

Специфичният труд на съдебните репортери, отразяващи делата с медиен интерес, несъмнено заслужава уважение и подкрепа, тъй като  проблемите на съдебната система в България засягат цялото общество и имат значение както за личния живот на всеки гражданин, така и за облика на държавата.

Тези проблеми се нуждаят от  компетентно, професионално и задълбочено изследване, разследване и отразяване. За ефективността на диалога между свободните медии, подсъдимите и правораздавателните институции спомага спазването на условия, указани в „Медийната стратегия на съдебната власт“, приета през октомври 2016 г., и нейните приложения.

Печеленето на доверие  е  процес, който предполага  професионализъм,  взаимно разбиране, принципност в действията и от страна на журналистите, и от страна на юристите.

Писмото е подписано от комисията по журналистическа етика на СБЖ в състав - Мария Нецова, председател и членове: Златка Михайлова, Жени Монева и Иван Тодоров.

Напиши коментар