САЩ: Позициите на Цветан Василев са проблематични

Законът Магнитски е на ход.

През 2012 г. Съединените щати приеха закона в отговор на смъртта на руския поданик, Сергей Магнитски, и след това разшириха обхвата му отвъд Русия през 2016 г. Сега Канада прие свой Закон Магнитски. Със своите условия Законът Магнитски налага санкции на чужди правителства, отделни лица и институции, които са въвлечени в нарушения на човешките права.

Законът Магнитски обаче не е предназначен да се превърне в меч и щит за онези, за които се твърди, че са извършили престъпления в системи, които позволяват надлежен процес. По-скоро, според думите на Държавния ни Департамент, законът има за цел "да идентифицира и подвежда под отговорност лица, причинили тежки нарушения на човешките права и актове на значителна корупция". За съжаление, нещата не винаги действат, както е планирано.

Както съобщава The Hill през изминалото лято, Цветан Василев, избягал обвиняем български бизнесмен, се опитва да се позове на Закона Магнитски, тук в Съединените щати, в гамбит, за да избегне правосъдието в своята страна. Там Василев е обвинен в незаконно присвояване и пране на пари във връзка с провала на четвъртата по големина банка в България - Корпоративна търговска банка, в която Василев е главен акционер. Повече от 1,5 млрд. щатски долара се предполага, че са били ограбени от банката от Василев и неговите сътрудници.  

Както посочва българската прокуратура: "По същество моделът на КТБ ... е механизъм, чрез който група хора, водени от Цветан Василев, успяват да си присвоят публични средства, привлечени и поверени им за управление в банката". Наказателните обвинения също се подкрепят и от одита през 2014 г., подготвен от Ernst & Young и Делойт България, който стига до заключението, че заемите на банката не са зачитали стандартните банкови практики и надеждната оценка на риска. Само 13% от заемите по книгите на банката са обезпечени с достатъчно обезпечения.

Възползвайки се от старата поговорка, че атаката е най-добрата защита, Василев посочи с пръст депутата Делян Пеевски и главния прокурор Сотир Цацаров. Василев иска от правителството на САЩ да приложи икономически санкции на тези двама мъже, като използва новия Закон Магнитски. И двамата отричат твърденията му. Както може да се очаква, Василев има приятели тук в САЩ, включително Бил Ричардсън, бившият губернатор на Ню Мексико и посланик на САЩ в ООН по време на администрацията на Клинтън. Според него Василев е бил притиснат от корупционна система, която трябва да бъде овладяна.

Що се отнася до американското законодателство и интереси, позициите на Ричардсън и Василев са меко казано проблематични. Също така не отговарят на реалността. Като за начало, България е класирана като "свободна" страна от Фрийдъм Хаус, на 2-ро място от 7, като 1 е най-високото. Каквато и корупция да съществува там, не е достатъчна, за да подкопае рейтинга на България като свободна държава.

Както отбелязва Фрийдъм Хаус, България провежда свободни избори, а пресата е плуралистична. Освен това "въпреки недостига на финансиране и други препятствия, групите на гражданското общество са активни и влиятелни." Това не звучи като страна, която трябва да бъде поставяна под общ знаменател с Русия, Иран, Либия и Северна Корея, страни, санкционирани от САЩ за нарушаване на човешките права и масова корупция.

В действителност българските съдилища вече са преминали теста тук в САЩ, където федерален съд, заседаващ в Чикаго, отхвърли твърдението, че България е толкова "корумпирана", че не може да даде на ответника справедливо третиране или да администрира правосъдие. В същото становище съдът отбеляза също, че за да бъде приета в Европейския съюз, от България се изисква да демонстрира своето придържане към "върховенството на закона" и че съдебната й система е стабилна, отбелязва The Hill, цитиран от "24 часа".

За да поставим нещата още по-отчетливо, НАТО проведе военни учения в България през последните няколко месеца. Да, Василев отрича вината си и се противопоставя на екстрадиция от Сърбия, като твърди, че е невинен. Но в крайна сметка невинността на Василев трябва да остане в сферата на правораздаването на българските съдилища, вместо да се преценява от Държавния Департамент на САЩ или от Министерството на финансите на САЩ. Не трябва да се позволява Законът Магнитски да се превръща в средство, използвано от неамерикански граждани, чрез което те се стремят да поставят наши съюзници в подчинение.

Източник: The Hill

Автор: Лойд Грийн, съветник в кампанията на президента Джордж У. Буш през 1988 г. По-късно работи в Министерство на правосъдието на САЩ.

1 Коментари

  1. Avatar
    breitling kopien 2018-05-11 12:03:41

    Sobald Sie es haben, tun Sie nichts. Beruhige die Welt, um die Zeit zu verschieben gef?lschte rolex und voranzukommen. Sch?n und langlebig, auf der ganzen Welt respektiert. Advanced Quarz-Technologie, genaue Minute oder Sekunde ist nicht schlecht. rolex replica Du hast es verdient. Warte auf diesen zweiten Weltwechsel, oder ergreife diese Sekunde, um die Welt zu ver?ndern.\r\n

Напиши коментар