САЩ: Василев поругава паметта на Сергей Магнитски

Авторитетната американска медия Фокс нюз направи ексклузивен анализ на маневрите на банкера-беглец Цветан Василев, който най-безцеремонно фалира четвъртата по големина банка в България КТБ. Фокс нюз е поредното световно издание, което пише и разкрива далаверите на Цветан Василев.

Медията разказва, чрез адвоката от Ню Йорк Лойд Грийн, как българският бизнесмен с повдигнато обвинение и беглец от правосъдието, е наел вашингтонска адвокатска кантора да му помогне да избегне наказателното преследване и да си уреди сметките с политик, търсейки закрилата на закона "Магнитски", който упълномощава американското правителство да налага санкции заради корупция и злоупотреби с човешки права, пише "24 часа".

Ето как се обосновава Грийн: Замисълът на закона не е да служи като щит на онези, за които се твърди, че са извършили финансови престъпления и след това се стремят да се покрият с пелерината на праведността. Както признава и нашият Държавен департамент целта на закона е да "идентифицира и да потърси отговорност от лица, извършили груби нарушения на човешките права и значителни корупционни действия". Несъмнено, законът "Магнитски" не е за създаване на международен пропуск за излизане от затвора за бегълци като Василев. Законът "Магнитски" е наречен на Сергей Магнитски, руски адвокат, който разкри мащабна схема за измами за милиони долари, извършена от руски данъчни служители. Магнитски беше арестуван и задържан без съдебен процес. През 2009 г., седем дни преди да бъде освободен съгласно руските закони, той е пребит до смърт, превръщайки се в мъченик за свобода и световен символ на репресиите във Владимир Путиновата Русия.

След смъртта на Магнитски президентът Обама и Конгресът на САЩ обединиха сили, за да може законът "Магнитски" да влезе в сила през 2012 г. Предназначението на закона беше да накаже руснаците, отговорни за смъртта на Магнитски, като им забрани да влизат в САЩ и да използват американската банкова система. В самото начало законът блокира влизането в САЩ на 18 руски правителствени служители и бизнесмени. Той беше разширен през миналата година, за да засили президентските правомощия да налага санкции и на лица извън Русия и така законът придоби глобален ефект. Тогава бе преименуван на Закон Магнитски за глобалната отговорност за човешките права. Досега 44 нарушители на човешките права - от руски окръжни съдии до старши следователи в руското Министерство на вътрешните работи, са включени в санкционния списък и им е забранено да влизат в САЩ и да използват американски банки.

Трябва да бъде изяснено, че Цветан Василев не е Сергей Магнитски. Както съобщи Ройтерс, българските власти неотдавна повдигнаха на Василев и други хора обвинения в незаконно присвояване и пране на пари, свързани с фалита на четвъртата по големина банка в България - Корпоративна търговска банка, на която Василев беше главният акционер. Предполага се, че общо повече от $ 1,5 млрд. са били взети от банката и присвоени от Василев и неговите приближени. За протокола, това е едно от най-големите разследвания на измами в България след падането на Съветския съюз.

Както беше формулирано от прокурора: "По същество моделът на Корпоративна търговска банка... е механизъм, чрез който група хора, водени от Цветан Василев, успяват да присвоят публични средства, привлечени и поверени им за управление от банката". Според одит от 2014 г., извършен от "Ърнст и Янг Одит" ООД, "Делойт България" и "АФА", кредитите на банката не отговарят на стандартните банкови практики и на отговорната оценка на риска. Само 13 процента от заемите в документите на банката са реално подкрепени от достатъчно обезпечение.

Останалите 87 процента са тиктакаща финансова бомба със закъснител. Не е изненадващо, че Василев отрече вината си и се бореше срещу екстрадицията си от Сърбия, твърдейки, че е неправомерно обвинен.  Вместо това Василев посочи с пръст Делян Пеевски, български собственик на медии, и Сотир Цацаров, главен прокурор на България. Василев отправи искане към правителството на САЩ да приложи икономически санкции срещу двамата мъже съгласно новия закон "Магнитски". И двамата отричат неговите твърдения. Гледайки към по-голямата картина, България е член и на НАТО, и на Европейския съюз. Миналото лято НАТО дори проведе военните си учения на българска земя.

Окръжен съд в САЩ отбеляза за България и нейната съдебна система, че за да получи достъп до Европейския съюз, от България се изискваше да докаже, че притежава стабилна съдебна система, която се придържа към "върховенството на закона". Съдът посочи също, че България е сред посписалите Европейската конвенция за правата на човека. Достатъчно е да се каже, че България не е Русия, Иран, Северна Корея или Либия - врагове и неприятели, санкционирани от нашето правителство, със системи, гъмжащи от корупция. При тези обстоятелства правителството на САЩ и членовете на Конгреса следва внимателно и подробно да разгледат заявлението на Василев за закона "Магнитски".

Налагането на санкции тук изглежда безпочвено. Това ще бъде подигравка към буквата и духа на закона, както и обида към наследството на Сергей Магнитски. Можем и трябва да действаме по-добре.

Напиши коментар