Русев: Бизнес средата се променя към по-добро

- Г-н Русев, как се прави бизнес на разкалян политически терен, какъвто е този в България?

- Първо, смятам, че политическият терен в България не е чак толкова разкалян. За добрия бизнесмен няма значение какъв е теренът, защото той трябва да съумява да играе на всякакъв вид терен.

- Подходяща ли е бизнес средата в нашата страна за чуждестранни инвеститори?

 - Средата е нещо, което непрекъснато се променя и то в стремеж към по-добро! Забелязвам, че такива са усилията на българските политици. Ние сме от Европа и ако не създадем подходящи условия за привличане на чуждестранните инвеститори, то ние по някакъв начин ще се дезинтегрираме от глобалния свят, в който живеем.

- Дълго време Софийският градски съд спираше вписването на новото ръководство на "Виваком". Как си обяснявате тези тежки съдебни процедури, които възпрепятстваха регистрацията на борда на директорите, на който сте председател?

 - Това е част от екзотиката в България. Не мога да кажа дали се касае за несъвършенство в законодателството или съдебната система, или просто някои хора опитваха различни трикове, за да забавят процеса по регистрацията на новото ръководство на "Виваком". Хубавото е, че в крайна сметка правдата възтържествува и нещата се случват така както трябва!

- Определяте се като самостоятелен играч в бизнеса, но какви промени смятате да направите във "Виваком"?

- "Виваком" е най-успешният телеком в България. Той е единственият независим оператор и няма нужда да се правят съществени промени в него. "Виваком" има изключително професионален екип, а участниците в него изпълняват прекрасно своите задължения.

 - Как се отрази падането на услугата роуминг върху финансовите постъпления на "Виваком" и останалите мобилни оператори?

- Телекомите вече не са този традиционен доставчик на услуги, които са познати на масовото население във връзка с телефонни разговори. Загубите, които ще се претърпят от спирането на роуминга, ще се компенсират с нови продукти.  Телекомите вече предлагат интернет, дигитални телевизии и смарт тикетинг. Така, че посоката е създаване на нови продукти.

- Какви иновативни технологии смятате да въведете в телекома?

- Иновативните тенденции са непрекъснато в ход и ние се стремим да не изоставаме от това, което вече е валидирано като световна тенденция. Както вече знаете, съвсем наскоро обявихме сътрудничество с "Huawei" за cloud услуги, които се надяваме да стартират успешно през месец септември.

- Неотдавна определихте влизането си в Левски като "случайно стечение на обстоятелствата". Думите Ви предизвикаха различни коментира. Съжалявате ли за думите си или стоите зад тях?

- Нещата в живота се случват заради някакво стечение на обстоятелства. Не мога да кажа, че съжалявам за думите си, но не мога да кажа и, че "Левски" е нещо, в което не влагам емоция.Това е изключително публична дейност, тъй като са ангажирани емоциите на стотици хиляди души. Опитвам се да постъпя отговорно към всички тези хора, които обичат "Левски".

- За първи път от 7 години "Левски" наруши негативната си традиция да отпада в първия кръг от европейските клубни турнири. Има ли сили отборът да елиминира "Хайдук" в четвъртък?

- Със сигурност мога да кажа, че отборът и спортно техническото ръководство имаме това желание. Силно се надявам, че това ще се случи в реванша с "Хайдук" другата седмица.

- Колко далеч ще стигне "Левски" в лига "Европа"?

- Би ми се искало "Левски" да отиде максимално далече, до класиране в групите за лига "Европа". Но все пак и това, което постигнаха до момента, е в правилната посока.

 - Вече 10 години "Левски" не е ставал шампион. Привържениците на отбора жадуват титлата, направена бе скъпоструваща селекция. Имат ли сили "сините" да са конкурент за първото място?

- "Левски" е отбор, който не може да има друга цел освен шампионската титла. С такова намерение и желание влизаме в шампионата.

- Изчислихте ли като бизнесмен колко пари бяха платени за привличането на чуждестранните играчи в "Левски"?

- Имаме изпълнителен директор, който отговаря и стриктно следи финансите на отбора. Селекцията, която се прави е съобразена с възможностите на клуба.

- Казвате, че живеем в интересни времена, които искате да преживеете с удоволствие. Какво очаквате да ви се случи като човек, бизнесмен и собственик на "Левски"?

 - Надявам се да ми се случат хубави неща! Нямам представа какво ще ми се случи в най-близък план, освен приближаващата ваканция, но аз съм позитивен човек и се надявам, че предстоят хубави неща и хубави емоции както с "Левски", така и с "Виваком".

Източник: Блиц

Напиши коментар