Първанов поиска коалиция с Нинова

На президента Румен Радев му е рано да мисли за политически проект, а предсрочни парламентарни избори няма да развържат политическия възел. Това е оценката на президента на България между 2002 и 2012 г. Георги Първанов. Пред Би Ти Ви той коментира изявлението на Радев от понеделник, в което настоящият държавен глава определи предсрочните избори като неизбежни и заяви готовност да подкрепи нов политически проект, ако той работи за модернизацията на България.

"Очевидно има някакъв стремеж, някаква амбиция, макар че предсрочни парламентарни избори няма да развържат възела. Рано е да мисли за политически проект. По принцип не бих съветвал да го прави. Стратегическият съвет е разумна идея - приляга на президента да е генератор на стратегически идеи", каза Първанов, чиято партия АБВ беше излъчила кандидатурата на Румен Радев за президентския пост за изборите преди две години. "Не прeпоръчвам на държавен глава, докато е в институцията, да се занимава с такива неща".

Той изрази надежда, че президентът Радев е излязъл от периода "ако не на изолация, то на външнополитическо ограничение" и започващата днес негова визита в Португалия е белег за това.

Първанов посъветва сегашния държавен глава да възстанови диалога с изпълнителната власт "ако ще и по по-общи теми като евроинтеграцията", защото при сегашната конфронтация пространството се пренасищало с негативизъм. "Аз му давам съвет, до колкото мога да си позволя, да бъде остро критичен, но не ежедневно и по всеки повод, за да има по-голяма чуваемост", каза той.

В интервюто Първанов обяви, че протяга ръка към сегашния лидер на БСП Корнелия Нинова, както и с лидерите на другите формации от левия спектър за "коалиционно или просто взаимодействие" за предстоящите европейски и местни избори. "Опасявам се, че трудно ще бъдат преборени ГЕРБ на тези избори, но трябва да мислим.

Източник: dnevnik.bg