Протести блокираха столицата и големите градове

В София се проведоха три паралелни протеста от сутринта - на превозвачите, на работещите в градския транспорт и на таксиметровите шофьори. Ключови кръстовища в пиковете часове бяха затворени. Всички протестират срещу високите цени и искат мерки и помощ от държавата.

"Държавният бюджет беше гласуван без необходимите средства за тази социална услуга градски транспорт. Нещата вървят към спиране на градския транспорт. Искаме да запазим работните си места", коментира Росен Евгениев, диспечер в градския транспорт.

"Метрото може да бъде спряно. В последния момент хората в понеделник си получиха заплатите. Буквално се събираха стотинките, за да може хората да си получат заплатите за април", коментира Иван Кирилов, председател на Федерация на транспортните работници "Подкрепа".

"Разчетът за 144 млн. лв. е направен при цени на дизела 2,85 лв. Виждате, че цената се увеличава. Същото е и с природния газ. Големият проблем в обществения транспорт след ковид кризата дойде от енергоносителите", коментира Карлос Контрера, председател на транспортната комисия, по повод протеста на работещите в градския транспорт в София.

На протест в София излязоха и шофьори на таксита. Те се събраха около 9:00 часа на Южната дъга на Околовръстното шосе.

В 10:00 часа се отправиха на автошествие към центъра на града като блокираха за по 10 минути кръстовища около Центъра по хигиена и Националния дворец на културата.

Те настояват за мерки за намаляване на цените на горивата.

Протестиращите превозвачи остават с непроменени искания - да се намали акцизът на горивата и да не се разширява обхватът на толсистемата. Те спазиха обещанието си да не блокират напълно движението по ключови пътни артерии.

"Очакваме да продължим конструктивния диалог, очакваме да постигнем необходимите резултати като дотогава ние ще бъдем в протестни действия, ще отстояваме позициите си, това заявихме и на министър- председателя съвсем коректно, защото ние към момента нямаме изпълнено нито едно от нашите искания, а ние имаме морален дълг не само към нашите колеги, а и към всеки български гражданин които подкрепят нашите протести", коментира Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

"От вчерашната среща произтекоха два конкретни ангажимента от наша страна - протестът днес да бъде мирен, от страна на управляващите има ангажимент днес да не бъдем репресирани, да бъдат допуснати камионите до София и да не бъдат записвани номера и след това извършвани последващи проверки. За момента ние спазваме ангажимента, но за съжаление от страна на управляващите отново имаме забрана да извършим нещата, които сме съгласували със СДВР - да направим шествие до Четвърти километър и да се върнем обратно, където е разрешено за камиони", заяви Димитър Димитров от Камара на автомобилните превозвачи в България.