Прокуратурата: 51 милиона са похарчени незаконно за магистрала Марица

Освен сигнал от ОЛАФ за нередности при изпълнение на строителните дейности при изграждането на АМ „Марица“ прокуратурата е получила сигнал и от двама депутати през месец юни 2016 година.

На 17 септември след извършена тримесечна проверка специализираното звено антикорупция започва досъдебно производство. Това обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова .

Разследва се безстопанственост и длъжностни престъпления при изграждане на АМ „Марица“ ЛОТ -1.

След проведеното 5-месечно разследване прокуратурата достига до информация, която сочи, че се касае за разходване на над 50 млн. лева абсолютно в нарушение на закона. Касае се за допълнително извършени дейности извън изграждането на 31-километровата отсечка Димитровград-Оризово.

Магистралата е трябвало да бъде изградена за 5 месеца от спечелилата обществената поръчка италианска компания, но това не се е случило в рамките на срока. Самият изпълнител е посочил, че е налице т.нар. форсмажорно обстоятелство.

Посочено е било пред Агенция „Пътна инфраструктура“, че тъй като е била доста влажна есента и зимата на 2011-2012 година е налице преовлажняване на почвата. Вместо да възложи стабилизиране на почвата на същия изпълнител, Агенция „Пътна инфраструктура“ сключва договор на стойност 51 млн. лева за стабилизиране на почвата с едно търговско дружество.

Представителите на търговското дружество „Пътища Пловдив“ АД са заявили на тогавашния шефа на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров, че тази услуга ще струва 50 млн. лева.

На служителите в АПИ е възложено да изготвят пълна документация за провеждане на процедура с тази прогнозна стойност. Фирмата, която печели обществената поръчка е именно „Пътища Пловдив“ АД.

Според разследването на прокуратурата в рамките на 2 месеца са извършени някакви дейности по стабилизиране на почвата. Това не е изграждане на съоръжението на самия път, това е една допълнителна подготвителна дейност, обясни Арнаудова. Два месеца са извършвани тези дейности и са платени точно 51 млн. лева. Цялата поръчка е проведена, без да е изготвена количествено-стойностна сметка.

Прокуратурата е установила още, че изпълнителят – италианската компания – не е извършила каквито и да е действия. Чрез ангажиране на работна ръка и чрез прехвърляне на вземания реално действията са извършени от „Пътища Пловдив“ АД и от „Агромах“.

Източник: trud.bg