Преговоригейт 2017

Мина седмица от първия разговор между ГЕРБ и патриотите.

Всяка среща между потенциалните коалиционни партньори приключваше с дежурното заклинание, че правителство ще има, че ще се разберат.

Отговорите на на политиците по темата са придружени и със сходни коментари от анализаторите. Всеки знае, че каквото и да се говори в предизборната кампания, стане ли време за разпределение на властта, то все някак се стига до консенсус.

Примерът от 2005-та е красноречив и показателен.

Тогава НДСВ и БСП са основни опоненти преди парламентарния вот. Резултатите от изборите също го доказаха – социалистите бяха първи, а царистите втори. След това два месеца се караха и препираха, Даниел Вълчев дори за малко да се сбие със Станишев на трибуната в пленарна зала. И така дойде правителството на „Тройната коалиция“, което въпреки негативните прогнози, изкара целия си мандат до лятото на 2009-та.

Сега сякаш ситуацията е сходна, но само донякъде.

ГЕРБ и патриотите имаха различни виждания в кампания, но нямаха кой знае какви сблъсъци. Нещо повече – в периода 2014-2016 хората на Валери Симеонов(НФСБ) и Красимир Каракачанов(ВМРО) подкрепяха без назначения във властта втория кабинет на Бойко Борисов.

Днес на хоризонта се задава трето правителство на ГЕРБ. В него, този път за пряко участие, са поканени и патриотите. И всички преговарящи са оптимисти, че ще се разберат.

Как, обаче, ще стане това?

Двете формации са на коренно противоположни мнения по почти всички въпроси на външната и вътрешната политика. А Борисов каза твърдо – повече няма да правя компромиси. Именно затова му бе важно Реформаторският блок да влезе в парламента. За негово съжаление доскорошните партньори не успяха и сега той трябва да язди тигър.

Яздене на тигър именно е коалицията с Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров. Не защото Европа ще се сърди. А поради простата причина, че тази конструкция е невъзможна за изграждане. Тя е аморфна и неконсистентна, тя не може да заработи.

И ако и вдъхнат изкуствен живот ще прилича на Франкенщайн, ще прилича на кабинета „Орешарски“ от 2013-та.

Тогава помним, че БСП и ДПС се събраха с един-единствен аргумент. Само и само на власт да не са ГЕРБ и Борисов. Иначе социалистите и Движението си противоречaха по всички основни теми в държавата тогава.

Едните искаха да строим АЕЦ „Белене“, а другите – не.

Едните искаха да махат плоския данък, а другите – не.

Едните искаха държавата да създава работни места, а другите – не.

И така се стигна до логичната развръзка. ДПС обявиха, че в обществото липсва подкрепа за правителството и тръгнахме към предсрочни избори.

Може ли това да се случи скоро след коалицията между ГЕРБ и патриотите?

Може, разбира се.

ГЕРБ са против шоково вдигане на пенсиите, патриотите подкрепят.

ГЕРБ са против ограничаването на гласуването в чужбина, патриотите подкрепят.

ГЕРБ подкрепят въвеждането на мажоритарни избори, патриотите са против.

ГЕРБ искат добросъседски отношения с Турция, патриотите – не.

ГЕРБ искат да се съобразяваме с Брюксел, патриотите – не.

Част от патриотите искат да се вдигнат санкциите срещу Русия, ГЕРБ са против.

Част от патриотите не искат лидерът на ГЕРБ да е следващият премиер. Ръководството на ГЕРБ е втрещено от това искане, а Владислав Горанов призова Валери Симеонов да не бъде новият Радан Кънев.

И как ще властват заедно?

Ситуацията е простичка. Борисов каза, че ще управлява, с който има мнозинство. Като твърдо изключи от сметките БСП и ДПС (с които апропо също има).

С „Воля“ на Марешки имат 107. Значи махаме и фармацевтичния/петролен бос от уравнението.

Останаха само патриотите. Ако не се разбере с тях – няма правителство в рамките на това Народно събрание. Защото Борисов е единственият, в тази конфигурация на парламента, който може да състави стабилно мнозинство и кабинет.

Следователно – ако противоречията между ГЕРБ и ОП продължават, то отиваме с пълна сила към нови предсрочни парламентарни избори през юли. Което ще е логичен изход, в следствие огромните разлики между политическите сили, които намериха своето място в 44-ия парламент.

Няма нищо страшно в това. По-добре още 30 милиона за избори, отколкото милиарди загуби от зле скалъпена управляваща коалиция.

Мариян Тончев за Хипотези

Напиши коментар