По делата ще ги познаете

За пригледност нека първо припомним, че Калин Калпакчиев е съдия в САС и член на ВСС. Лозан Панов е председател на ВКС и член на ВСС.

Съпругата на Калпакчиев е също съдия, в СГС, мъжът ѝ се пада началник. А ВСС отговаря за оценката и растежа в кариерата на съдиите. Калпакчиев и Панов са чести гости в медиите на Огнян Донев и Иво Прокопиев. Там дават интервюта, пишат статии и изразяват своите виждания за съдебната власт и политиката. Техните възгледи са общоизвестни, неведнъж сме ги чували, а и те имат право на своите позиции, включителни и да ги изразяват публично.

Проблемът е, че и двамата издатели са клиенти на правосъдието. Единият, Огнян Донев, е вече обвиняем за данъчни престъпления в размер на 63 милиона лева. Уважаеми читатели, нека да си представим за какво става дума: 63 милиона лева са пари, с които общината на Велико Търново се издържа цялата, толкова е бюджетът ѝ. Или това са дълговете на всички общински болници, без София, в областните градове. Обвинението за подобно престъпление е по чл.255, предвижда конфискация на имуществото и до осем години затвор. При другия издател, Прокопиев подадените сигнали са за още по-големи престъпления. Пак казвам, както и съдиите, така и тези медийни магнати имат право да изразяват своето мение, в своите медии също. Позициите и на Прокопиев, и на Донев са също общоизвестни, можем да ги видим в писанията на техните журналисти.

Сега нека се спрем на Донев, тъй като там вече имаме предстоящо дело. То ще се гледа в СГС, може и да е при жената на Калпакчиев, тя се казва Елизабет Лопес Петрова, но е Калпакчиева. Тогава резулттатът е ясен, ще имаме пореден невинен олигарх, нищо ново. Ако обаче се гледа при друг съдия, може ли да разчитаме на обективен процес? Може ли да вярваме, че тези 63 милиона ще се върнат в хазната?

Едва ли, по обясними причини. Съдията, който ще гледа делото, знае отлично, че неговите началници са близки с Донев и Прокопиев. Той също е прочел тези медии, също е наясно с положението и влиянието на двамата в съда. А неговите началници, Панов и Калпакчиев, като членове на ВСС, определят кариерата му. Този съдия няма да рискува, няма да посмее да ядоса хората, от които му зависи службата. Щом те са с Донев и Прокопиев, кой е той, та да си позволи да ги осъди?

И дори да приемем, че има съдия, който ще се осмели да издаде присъда, тя ще бъде обжалвана, както е редът, и ще стъгне директно при Панов, той е шефът на обжалванията. Където знаем как решават, припомнете си случая с Марио Николов и делата по САПАРД, дето съучастниците им в Германия вече излязоха от затвора, а тук ги влачиха десет години и оправдаха повечето. Тях Калпакчиев ги оправда. При Панов ще бъдат оправдани, както Лупи, Александър Томов, тази година окончателно го оправда съдът на Панов. На предната инстанция му дадоха десет години. Както и Батко и Братко, за 100 милиона, пак оправдани тази година. Обаче във ВКС са невинни обикновено.

Съдът в България е печално известен, това го знаем всички. Делата се купуват, това също е ясно. Много от тези с тогите, които днес ни обясняват как искат реформа, вчера пускаха Масларова на свобода, пускаха убийци да се укриват, пуснаха Дамбовеца, не е нужно да изброяваме. Очевидно сме минали на нов етап, обаче, щом вече висши съдии не просто прибират подкупите под масата, но открито, без никакво притеснение, ползват трибуната на самите обвиняеми.

Как така пишеш статия в Клуб З, след като собственика на този сайт ще го съдиш? Как ще гледаш делото на Донев, ако всеки ден си на страниците на Донев? Какво казваш на останалите си колеги съдии, когато публично си обгрижван от вестници и списания на хора, разследвани за тежки престъпления?

Да твърдиш, че правиш реформа на съдебната власт чрез Прокопиев и Донев е все едно да наемеш д-р Менгеле за здравен консултант. Да, и той е доктор, при това с доста изследвания, има принос в медицината. Ако Прокопиев и Донев бяха в Израел, щяха да публикуват трудовете му на иврит. Така де, нали са свободни медии.

Клиентите на Темида станаха глашатаи на реформата в правосъдието. Съдиите, които ни се представят за борци срещу статуквото, другаруват с олигарсите на статуквото. Взаимно се крепят, пазят се един друг, а на нас ни сервират този фарс като героична епопея.

Панов и Калпакчиев ще спечелят уважение, когато вкарат в затвора Донев и Прокопиев. Защото са съдии, не играчи, или поне така трябва да бъде. Иначе, както каза Борисов, да хвърлят мантиите и да ходят на избори. Тогава обаче ще ги захвърлят и олигарсите, те са им важни като съдии, не като политици. Донев и Прокопиев политици си имат, лошото е, че и дела имат. А прокуратурата им се изплъзна, не успяха да я вземат. И сега такива като Калпакчиев и Панов са им жизнено важни.

Емил Кошлуков за Хипотези

1 Коментари

  1. Avatar
    хм 2016-10-13 17:06:10

    Предлагам Кошлуков да продължи да се изявява всеки понеделник и петък вечер в Нова ТВ, а не да каканиже глупости по теми, от които понятие си няма.\r\nКоментарът е пълен с фактологични грешки, какво да говорим за останалите. \r\nНа Кошлуков явно не му е известно, че съдиите началници нямат що се отнася до актовете. Има само инстанционен контрол. Гласовете на Панов и Калпакчиев в Съдийската колегия на ВСС, да уточня, са само два от общо 14. За кариерно израстване са необходими поне 8. Г-н Кошлуков, това го пише в закона, да бяхте го прочели. И в конституцията ще намерите интересни неща.\r\nОт написаното разбирам и друго - вашето неведение за отношенията в Съдийската колегия на ВСС и разпределението на гласовете там. Ще ви помогна малко - Панов и Калпакчиев са от малцинството и не могат да съберат 8 гласа, колкото и да се стараят.\r\nЩе ви осветля и по друг въпрос - съпругата на Калпакчиев не работи в СГС, а в Софийския апелативен съд. Тя не разглежда наказателни дела, а граждански. Не знам при това положение как делото на Донев ще се падне на нея. Дори и да беше в СГС, съпругът й не й е началник. Както вече казах - в съда всички са равни.\r\nДелото срещу Огнян Донев не е предстоящо. То се гледа в СГС и към края на годината се очаква присъда.\r\nДело срещу Иво Прокопиев няма. Спекулирате по темата, за да ги изкарате престъпници. Аз бих ви спретнал едно ЧХ.\r\nДелото САПАРД - не само Калпакчиев ги оправда по едно от делата (да не забравяме, че има още едно, което друг състав на САС върна директно на прокуратурата заради груби процесуални нарушения и след като се куми две години, прокуратрата го внесе в Специализирания съд, който все още не го е приключил). Следващият състав на САС също ги оправда заради груби пропуски от страна на прокуратурата. \r\nПризнавам си, не знаех, че имате способности на ясновидец и знаете как ще завършат другите, цитирани от вас, дела. Може би ще кажете и кой ще спечели в Биг Брадър. \r\nИ за финал само още нещо - след като с такава увереност твърдите, че висши съдии прибират подкупи под масата и казвате, че делата се купуват, колко пъти сте подал сигнал за такова престъпление, за да бъде проведено обективно разследване то така обичаната от вас прокуратура.\r\nВсъщност с какво ви държи Цацаров, г-н Кошлуков, за да обслужвате тази теза? Знаете ли, че през 2012 г., като кандидат за главен прокурор, Цацаров (по онова време председател на ОС-Пловдив) даде интервю за в. \\\"Труд\\\", чиито собственик бе Огнян Донев, обвиняем по онова време за пране на пари?

Напиши коментар