Парите на Мадуро в българска банка

Министър-председателят Бойко Борисов проведе извънредна среща с посланика на САЩ Ерик Рубин след днешното заседание на правителството. Поводът за срещата бе подадената информация от американското разузнаване на ДАНС, че пари от Венецуела са превеждани на български гражданин в българска банка.

В срещата са участвали и главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и директорът на ДАНС Димитър Георгиев.

По време на брифинг след нея Цацаров официално потвърди информацията, че са засечени подобни преводи на средства от държавното петролно дружество на Венецуела. Той уточни, че парите са превеждани през различни банки на основание търговски цели. По думите му, след като бъде установена  фактологията, най-вероятно ще се премине към повдигане на обвинение за пране на пари - както за въпросното лице, така и за банката.

"Установена е банката, установено е и лицето титуляр на сметките, както и самите сметки. Работи се изключително интензивно от органите на ДАНС. В банката се извършва пълен мониторинг. Когато имаме пълна картина на преводите ще бъдат предприети необходимите мерки", добави той.

"Установени са преводи, които действително са били извършвани от държавната петролна компания на Венецуела по тези сметки, след което са били извършвани други преводи, в резултат на което част от средствата са били изнесени от тези банки и са били трансферирани по банкови сметки в други страни. Основанията са различни и в повечето случаи, по наши подозрения и с оглед работата, която извършваме в момента, не са действителни. Такива основания са свързани с подкрепа и финансиране на венецуелска спортна федерация, със закупуване на храни за Венецуела и т.н., което общо взето няма общо с действителността", каза още главният прокурор.

Димитър Георгиев обясни, че лицето, към което са прехвърляни парите е български гражданин, което обаче има местожителство в различни държави и в момента не е на територията на България.

Той потвърди, че са прехвърлени милиони евро, но засега не се ангажира да назове точната сума, тъй като обемът от данни е голям, и проверката продължава да тече и в момента. Той подчерта, че изключително съдействие по разследването е оказано и от БНБ.

Източник: Канал 3