Откровено за икономиката на България

Положението в българската икономика е толкова отчайващо, че никак не е ясно бъдещето след 2020 година, когато ще спрат еврофондовете.

Притеснителното е, че статистиката за България показва ускоряване в темпа на изтегляне на инвестиции в дялов капитал, които се смятат за израз на дългосрочен интерес към икономика ни.

Икономиката на България продължава да расте субсидирано и съответно доходите на българите растат административно.

Българската икономика става все повече зависима от държавата и основната причина за растежа се дължи на намесата на държавата.

Разходите на правителството влияят съществено върху размера на растежа поради ниската активност в частния сектор и ниския приток на чужди инвестиции.

Продължава харченето на европейски и бюджетни пари, отчетени като инвестиции.

Малкият и среден бизнес продължава да бъде мачкан от държавата с 15 % данък за едноличните търговци например, при 10% за всички останали.

Условията за предприемачество в България са се влошили рязко през 2016 г., според оценката на Световния институт за предприемачество и развитие (GEDI).

България се нарежда на 82 позиция от общо 138 държави.

През 2015 г. страната ни заемаше 46-о място в Глобалния индекс за предприемачество, а пре3 2014 г. бе на 44-та позиция в класацията.

България е държавата с най-лоши условия за предприемачество в сравнение с другите икономики в ЕС.

На Балканите държави като Сърбия и Албания задминават България и предлагат по-добри условия за бизнес.

Истината за икономическото развитие на България се крие в необходимостта от реформи, които да гарантират добре развита конкуренция и квалифицирани кадри.

А за да се сложи край на неблагоприятните демографски тенденции, България трябва да инвестира значително повече в самите хора, като увеличи средствата отделяни от бюджета за образование, наука и здравеопазване.

Румен Гълъбинов за Хипотези

Напиши коментар