Орешарски: Не е добре, че икономиката ни е зависима от фондовете

„Българската икономика е силно зависима от фондовете, което не е добре. В голяма степен разчитаме на тях. И ако Брюксел наложи корекции ще има сериозна драма“, предупреди Пламен Орешарски

И отново алармира: „Но и другите проблеми  са видими. Дълговата политика не е благонадеждна. Ние сме в началния етап на дълговата спирала.

От 14% от БВП, то днес задлъжнялостта е 29% от БВП. Това в литературата се нарича начало на дългова спирала.

През годината ми управление се опитах да рефинансирам стари дългове. Тогава имаше огромна обществена съпротива, днес подобно нещо не се забелязва.

С прословутия един милиард рефинансирах един фермерски дълг на бившия финансов министър Симеон Дянков“, разкри експремиерът Орешарски.

За „Брекзит“

„Няма да има пряк търговски ефект върху България. Ние нямаме кой знае колко сериозен обмен с Лондон. Те са пети по ниво инвестиции у нас. Проблемът ще е за българите, които живеят там. Основният въпрос е – при какви условия нашите условия ще продължат да работят там.

ЕС ще има проблем с бюджетирането си. Англия е четвърти донор в Европейския съюз (След Германия, Франция и Италия).

Ще се наложат рестрикции в хазната на Съюза. Другият вариант е – останалите 27 страни-членки да покрият английската вноска. Това ми се струва малко вероятно.

Парите за нас по програмите ще бъдат намалени.

Франкфурт и Германия ще изместят Лондон като лидер на финансовите пазари“, прогнозира Орешарски.

Напиши коментар