Най-накрая ремонтираха кабинета

Парламентът освободи трима министри от кабинета Борисов 3 и назначи техните приемници. Това стана след 6 гласувания, тъй като оставката и назначението на всеки от тримата бе оформена в отделни три проекторешения. По искане на НФСБ пък бе разделено на две гласувания и всяко проекторешение, тъй като хората на Валери Симеонов искаха да гласуват "против" оставките, но "за" новите министри.

Първи бяха гласувани освобождаването на Ивайло Московски и смяната му с шефа на КРС Росен Желязков, последва вотът за оставката на Николай Нанков и назначаването на депутатката от ГЕРБ Петя Аврамова на негово място в регионалното министерство.

На финала на шесткратното гласуване Младен Маринов пък най-сетне успя да стане министър на вътрешните работи след една седмица очакване на указа от президента, с който трябваше да бъде освободен от поста на главен секретар на МВР.

След избора им тримата нови министри се заклеха. Против избора и гласува опозицията от БСП и ДПС, а 8 от НФСБ се обявиха само против оставките на предшествениците им. Маринов, Аврамова и Желязковподписаха и клетвените листове.

До рокадите в кабинета се стигна след трагичната катастрофа край Своге на 26 август, когато загинаха 17 души, а после се оказа, че ремонтът не е направен, както трябва и е липсвал контрол и адекватни пътни знаци. Заради това премиерът Бойко Борисов поиска оставките на тримата министри Ивайло Московски, Валентин Радев и Николай Нанков, като поемане на отговорност за тежкия инцидент.

Източник: Канал 3

Напиши коментар