Митрополит Гавриил: За нас е неприемливо да признаем Македонската църква като Охридска архиепископия

"За нас е неприемливо да признаем Македонската църква като Охридска архиепископия". Това отбеляза в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" митрополит Гавриил:

"Ако бъде дадено името Охридска архиепископия на Македонската църква, това за нас ще е много лошо. Това би ни лишило от огромна част от нашата църковна история и от нашата правосубектност".

Митрополит Гавриил уточни, че все още не е получено решението на Вселенската патриаршия:

"Решението на Вселенската патриаршия трябва да бъде много точно преведено, за да знаем какво е казано, но ясно е, че вселенският патриарх възстановява евхаристическото общение с охридския архиепископ и народа, тоест признава каноничния статут на Македонската православна църква. Иначе в самото решение никъде точно не е определено името й, но се споменава като Охридска църква. Трябва да се види как ще реагира и Сръбската църква, защото на нея пък е възложено уреждането на административните въпроси. Трябва да видим и тя какво ще реши".

Пред БНР ловчанският митрополит Гавриил даде информация и за здравословното състояние на патриарх Неофит:

"Патриархът е добре след операцията. Добре се чувства. Сигурно няма да остане много време в болницата и ще бъде изписан. Надяваме се, че скоро време ще можем пак да общуваме с него и да идва на заседания. Разбрах, че се очаква другата седмица да бъде изписан".