Масларова осъди България заради Лозан Панов

Социалният министър в кабинета „Станишев“ Емилия Масларова осъди България заради Лозан Панов. Защо ли? Нека си припомним управлението на „Тройната коалиция (2005-2009г.)

По онова време на власт са социалисти, царисти и депесари. Румен Овчаров е всесилен министър и заместник-председател на БСП. По същото време Лозан Панов става председател на Административен съд София-град. За избирането му на високия пост е лобирал лично Овчаров – вече се появиха множество публикации в медиите по темата. Информацията не бе отречена нито от Панов, нито от обвиняемия Р.Овч. И на фона на всичко това – костовистите от ДСБ отново планират да излязат на улицата, за да подкрепят Лозан Панов. Тъмносините застанаха зад съдията на червената олигархия.

Защо Панов е съдия на червената олигархия? Защото благодарение на него бе оправдана Емилия Масларова, министър от омразната на десебарите „Тройна коалиция“. Припомням, че Масларова получи обвинение за присвояване на 11 милиона при ремонта на дом за социални грижи в Стара Загора. След което се отърва с глоба (която така и не плаща) от 500 лева от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) и оправдателна присъда от съда на олигархията – Софийски градски съд (СГС).

Как се стигна дотук?

През пролетта на 2010г. административният съдия Лозан Панов решава буквално следното: Щом на Масларова е наложена административна санкция от 500 лева, то на нея не може да и се търси наказателна отговорност за нарушение на Закона за обществените поръчки, което е довело до кражба на 11 милиона лева. Панов иска да каже, че по една тема не можеш да получиш две наказания. Тоест ако за определено деяние успееш да се разбереш с когото трябва да ти наложи глоба (административно наказание), то ти не подлежиш на наказателно преследване. Или с другояче казано – фирмата на енергийния олигарх Иво Прокопиев (вероятно) ще бъде глобена за някакво административно нарушение или недобросъвестни търговски практики по аферата „ЕВН“, но нейните ръководители няма да лежат в затвора за ощетяването на държавната хазна. Защото административната санкция отменя наказателната. И ако си мислите, че става дума за случайно решение на Панов – напротив. Иде реч за добре обмислено и планирано активно мероприятие за оневиняване на бандити с бели якички. Става дума за брилянтна схема, по която галениците на Темида от високите етажи на бизнеса, политиката и държавната администрация ще се измъкват безнаказани. Това е гениалният план на родните олигарси, който ще ги спаси да търкат нара зад решетките. В тази изпипана по конец операция главна роля играе Лозан Панов.

Защото наглед случайното решение на Панов от 2010г. има своето продължение пет години по-късно.

През декември 2015г. Софийски градски съд, ръководен от близкия до Панов и ДСБ (по думите на премиера Борисов) – Калоян Топалов, оправдава Масларова. За основна опорна точка на магистратските мотиви служи решението на административния съдия Лозан Панов. И тъй като за всички е ясно, че присъдата е твърде дискусионна и ще предизвика сериозни полемики в обществото, куклите на червените олигарси в Темида се бяха подсигурили. За да е безспорно оправдаването на Масларова от една страна, а от друга – за да се даде пътека за отърване на кожата в бъдеще за следващите подсъдими олигарси, общото събрание на Върховния касационен съд излезе с Тълкувателно решение в навечерието на Коледа – седмица след присъдата на СГС, във време когато са сигурни, че действията им ще останат скрити за обществото.

Тълкувателното дело на третата инстанция е предизвикано от запитване лично на самия Лозан Панов, ръководител на Върховния касационен съд. Накратко – той пита дали е възможно колегите му да потвърдят (и да превърнат на практика в закон) неговото решение като административен съдия от 2010г., на база което СГС оправдава Масларова (Докато е изготвял питането Панов очевидно е знаел, че тя ще бъде оправдана) С което е искал да бетонира присъдата на Софийски градски съд.

Нека отново повторим хронологията на събитията.

На 2.12.2015г. Лозан Панов иска от ВКС да потвърди неговото мнение. Това което е изразил като административен съдия по казуса „Масларова“ през 2010г. А то е – щом имаш административна санкция, то значи после не носиш наказателна отговорност.

На 15.12.2015г. СГС оправдава Масларова, опирайки се на решението на Панов като административен съдия от 2010г.

На 22.12.2015г. общото събрание на ВКС потвърждава мнението на Панов. И оттук насетне превръща неговото тълкуване в правна норма. И така задължава всички съдилища да разглеждат всички подобни казуси по този начин. Така Панов де факто е автор на закон, според който бандитите могат да откраднат 11 милиона, а да се измъкнат срещу глоба от 500 лева. Стига да се уговарят дадена институция да им наложи административна санкция. Така автоматично избягват наказателната отговорност. Дори вече няма нужда да плащат рушвети на съдии по тежки наказателни дела и хонорари на скъпи адвокатски кантори. Следователно Лозан Панов спести разходите на мафията за юридическа защита.

Става ясно, че Панов е инсталираната от червените кукувица в съдебната система преди 10 години. Неговото активиране следва точно определени ходове и внимателно обмислен сценарий. В две посоки:

Да оправдава червените господари – Масларова, Овчаров...

Да осигури защитата на червените олигарси – Иво Прокопиев, Огнян Донев, Сашо Дончев...

Да удари по десницата в тежки за социалистите времена. Първата му активизация бе след срамно загубените от БСП местни избори. През есента на 2015г. социалистите за първи път останаха без кмет на областен град. Но едва няколко седмици след провала те получиха съживителна глътка въздух – Лозан Панов стартира политическите речи и организира политически протест на съдиите срещу правителството на ГЕРБ и Борисов. Второто му активиране стана през пролетта на 2017г. Въпреки огромния ресурс, който хвърлиха Овчаров и протежето му Корнелия, БСП отново са в дълбока опозиция, далеч от властовите и управленски ресурси. И на помощ отново дойде Лозан Панов стартирал нова атака срещу легитимните държавни институции.

Кога ли ще е третият епизод от драмата?

Когато и да е той, срамът е в ДСБ. Някога принципната (макар и бутикова партия) ще излезе на площада, за да подкрепя червения съдия на червените олигарси. Червената кукувица, инфилтрирана от „Позитано 20“ право в съдебното гнездо, за да избута всички останали.

Онзи, който е получил всичко от БСП. И който продължава да им служи и до днес.

Тодор Тодоров от Хипотези

1 Коментари

  1. Avatar
    РОС 2019-02-03 07:41:13

    Тя ми даде 195 лева пенсия за 40 години трудов стаж с полувисше и висше образование. ДА СЕ ЗАДАВИ с парите отнарода И ДА Я НАМЕРЯТ В МАЗЕТО НА бИБЛИОТЕКАРСКИЯ,НАРЪФАНА ОТ ПЛЪХОВЕ.В БълХария библиотеки вече няма,но всичкикриминални комунисти пият амброзия в един ненужен високо бюджетен БИБЛИОТЕКАРСКИ ИНСТИТУТ>Управниции.направете един клас в Софииския университет и закрийте това КРИМИНАЛНО ПОЗОРИЩЕ>ИЛИ ГАРВАН ГАРВАНУ.........ЛЪСКАВИ ЛАМАРИНКИ ПУСКА! ОТРЕПКИИИИ!

Напиши коментар