Къде да пътуваме през лятото?

Със затоплянето на времето се покачва и желанието за пътуване.

Независимо дали говорим за лятна почивка, или нещо в по-дългосрочен план, изборът на място си остава предизвикателство. За улеснение сме създали един по-интересен списък с дестинации. Липсата на тълпи от туристи и различните опции за прекарване на времето, превръщат тези места във все по-желани. Нашият съвет – изберете вашата дестинация, стягайте багажа и тръгвайте, преди тези тези невероятни места да са заляти от вълни от туристи.

Австралийските рифове - до Бариерния риф и отвъд

Бреговета на Куинсланд - 1400 мили низ от острови, коралови рифове и пясъчни кейове - са готови за големия наплив. Вариант е да се отскочи до остров Лейди Мъсгрейв, пътувайки на нов катамаран от Бундаберг. Алтернативно, може да се тръгне за риф Нингалу на северозападния бряг на Австралия, който привлича много по-малко туристи от Големия бариерен риф и има какво да предложи. В южния му край е разкошния Гнаралу, където можете да станетедоброволец на дейности, като например защитаване на костенурски гнезда, или да го използвате като база за риболов или сърф. Още малко по на север, в Ексмаут, редица оператори предлагат плуване с акули, китове, но сега са издадени също така и лицензи за плуване с гърбатите китове: около 30 000 от тях ежегодно мигрират по протежение на брега. Другoново въведение е каяк пътека с места за акостиране и безплатни къмпинги по крайбрежието.

Бордо - Новaта световнa столица на виното?

Със своите широки булеварди и неокласически сгради по бреговете на река Гарона,  на Бордо никога не  му е липсвалаамбиция. Сега центърътна района, който произвежда най-големият обем отфини вина във Франция иска да станеизвестен като  столицата на винотона света. И Бордо подсилваискането си с откриването през юни 2016-та г. на ултра-модерен музей на виното, изучаващеволюцията на винотои в чест на всички реколти на планетата.

Вече нареченa "Гугенхайм на виното", футуристичната, изцяло стъклена, извита сграда,е проектирана да предизвиква възхищениеи има за цел да освободи винения туризъм от неговатастаромодна, елитарна репутация.

Индия - пътешествие в територията на Книга за Джунглата

Новият 3D анимационен филм на много обичаната класика Книга за джунглата, с участието на гласовете на Нийл Сети, Бил Мъри и Скарлет Йохансон, се появи на големия екран през априлминалата година. Приказката за Маугли на Ръдиард Киплинг е била вдъхновена от дивата природа и пейзажи на Мадхя Прадеш, и онези, които искат да търсят дивия Бенгалския тигър и другите животни на джунглата, могат да се присъединят към нова обиколка в национален парк Сатрупа, която предлага къмпинг за една нощ в парка.

Иран - древната култура се отваря към света отново

Имало е моменти в последните години, когато пристигането на западния турист в ирански хотел привлича тълпи от зяпачи и официално посрещане от мениджъра. Познанието за съвременната култура от Иран също се увеличи с филма Такси Техеран, давайки моментна снимка на живота на жителите на столицата.

Въпреки, че наистина независимо пътуване все още не е възможно, повечето туроператори предлагат ваканции там.

В Иранима базари, джамии и градини в изобилие, но истинското удоволствие е народът - срещитеникога не са скучни. Забележително мястое Персеполис, седалището на Дарий Велики и сина му Ксеркс, който е удивително добре запазен. Също така обърнете вниманиенаТахт-и-Сулайман (духовно място, празнуващоогън и вода) и градовете на Шираз и Исфахан. Любителитена съвременоото изкуство могат да се насладят на творбитена Уорхол, Моне и Полок, скрити по време на революцията, но сега на показ в Музея за съвременно изкуство в Техеран.

Повечетодуши, търсещи приключениябиха могли да изследват планините Елбрус, където овчари водят стадата си повече от 4000 метра презливади украсени с цветя. По-малко напрегнато би било пътуване с влак: луксозни екскурзии, тръгващи от Турция, и нови сделки с Австрия обещават по-нататъшно развитие.

Япония – Новият влак-стрела води към широките отворени пространства на севера

Директен влак-стрела свързва Токио с Хокайдо, най-северният от главните острови на Япония, заявявайки да бъде природната площадка за приключения на страната. През лятото посетителите се отправят натам за туризъм, катерене и къмпинг в огромното пространство от гори, езера, планини и горещи извори. През зимата, надеждният снеговалеж дава възможност за каране на ски, особено в Нисеко, най-известният курорт.

В едно неотдавнашно проучване, Хокайдо е предпочитан японски район за туристи, а Хакодате, вратата към Хокайдо, е избрана за най-атрактивната туристическа дестинация в страната, следвана от Сапоро. Хакодате печели със своите исторически сгради, пейзажи, включително планината Хакодате, както и ястия като ikura (хайвер  от сьомга) и сладолед от сепия.

Копенхаген – градът на храната става достъпен

Феновете на храната, които имат апетита, но не и нужния портфейл, за северната кухня трябва да се отправят към Копенхаген, където някои от ресторантите висок клас на града започнаха да предлагат обикновени алтернативи. По този начин изисканата атмосфера е вече достъпна, а качеството остава на най-високо ниво.

Посетителите могат да опитат някои кухнята на едни от най-добрите ресторанти в града през август, по време на Фестивала на готвенето и храните в Копенхаген.

Лима, Перу - директни полети до перуанската столица

Перу отдавна е една от най-популярната дестинация в Южна Америка за британските посетители.

Но докато повечето туристи са привлечени от Мачу Пикчу и други древни места, перуанската столица продължава да се развива като дестинация за тези, които се интересуват от съвременната култура. Художествената сцена също нараства: музеят на Марио Тестино, отворил врати през 2012 г., се присъедини към вече доказания Музей на изкуството в Лима.

Коста Рика - гори, плажове, вулкани и диви животни

Коста Рика има удивителен набор от ендемични видове, благодарение на разнообразната природа и микроклимата на двата му бряга (с чудесни плажове и места за сърф), планини, джунгли и вулкани. Тя също има иноваторски политики за устойчиво развитие - една четвърт от земята е защитена.

Националният парк Мануел Антонио, на 110 мили от Сан Хосе, е едно от най-добрите места за трекинг и любуване на дивата природа. Той е дом на повечето от местни видове в страната, включително ленивци и игуани. Страната е целогодишна дестинация, със сух сезон от ноември до април и мек дъждовния сезон от май до октомври.

Марке, Италия - Плажове и изкуство без тълпи

Марке, регион, по средата на източната страна на италианския ботуш, малко по-малко започва да бъде откриван от туристите. И посетителите пребивават там по-дълго - наслаждавайки  се на плажове в региона, планински селца, градове на изкуството и  страхотни занимания на открито в тяхна полза.

Характерни за Марке в миналото са били бизнес хотелите с полупансион, характерен за лятото. Но днес младото поколение е взело присърце британската концепция за „bed-and-breakfast”

На по-малко от един час път е един от най-добрите плажове в Италия, изключителния Due Sorelleс бели скали и достъпен с лодка от пристанището в Нумана.

Средновековният Урбино трябва да се види заради ренесансовото изкуство в Двореца на дожите, но има и нещо за феновете на по-модерно изкуство - те могат да се насладят на обиколка на съвременните галерии, които в този град не са една и две.