КЕВР с последната дума за енергийни сделки

Комисията за енергийно и водно регулиране ще има последната дума по важните енергийни сделки, като тази с ЧЕЗ, реши парламентът, като от 119 гласували 105 депутати бяха "за".

Комисията се произнася след наличие на разрешение или одобрение на други държавни органи, компетентни да разглеждат сделките, гласуваха народните представители.

Поправката в енергийния закон, по инициатива на Обединените патриоти през лятото покрай скандала с ЧЕЗ и Гинка Върбакова, бе приета на второ четене. Срещу промените се обявиха от ДПС. Рамадан Аталай изтъкна, че няма как движението да подкрепи подобен текст, защото той позволява държавата да се намесва в частни сделки.

Няма как да го подкрепим, нарушава се Конституцията, каза депутатът от ДПС и поиска текстът да отпадне, но предложението му не беше подкрепено от останалите групи. Шефът на енергийната комисия Делян Добрев го обвини, че само се заяжда и посочи, че единствената поправка между първо и второ четене е уточнението, че КЕВР ще се произнася последна - след като са си казали думите всички регулаторни органи по сделката преди това.

Добрев поясни, че редакцията между първо и второ четене е била само да се уточни, че КЕВР ще се произнася последна, за да не се лутат регулаторните органи кой след кой е.

По-късно и пред медиите Добрев поясни, че промяната в закона е по предложение на Иван Иванов от КЕВР и единствено уточнява реда, при който отделните регулатори се произнасят.

Преди това е било възможно комисиите да разглеждат една сделка едновременно и да се произнасят пак едновременно, докато с гласуваните поправки това ще правят всички останали регулатори преди КЕВР, която ще е последна.

"Сега казваме, че моментът е едва след като такъв тип сделка е получила съгласието или одобрението на останалите регулаторни органи. И сега КЕВР има решаващ глас, ние не променяме смисъла на текста, единствено казваме какъв е редът, при който се произнасят КЗК, КЕВР", допълни шефът на енергийната комисия в парламента.

Според него, независимо от това дали преди КЕВР някоя от другите институции се е произнесла с "не" по дадена енергийна сделка, то това ще има съответните негативни последици за крайното решение.

Делян Добрев не пожела да се ангажира дали промените ще засегнат казуса ЧЕЗ. "Това е въпрос към регулатора. Не искам да коментирам ЧЕЗ, защото част от юристите твърдят, че важи, понеже сделката не е приключена, други казват, че е сключена вече. Дали КЕВР е първа или последна при произнасянето, ако имаме отрицателно становище на която и да е от другите комисии, ще има негативни последствия", категоричен е депутатът от ГЕРБ.

Източник: Канал 3

Напиши коментар