Какво всъщност ни каза правосъдната еврокомисарка?

В края на миналатаседмица за пореден път станахме свидетели на класическа хибридна операция, измайсторена в работилницата на „Прокопитата“.

И този път, както в идентичен случай преди, иде реч за измисляне на фалшификат по адрес на българския главен прокурор. Като източник на атаката се посочват европейските институции, а изфабрикуваното менте по схемата в стенограмите „Арго“, начертана от обвиняемия олигарх Иво Прокопиев,два дни не слезеот медиите на кръга „Капитал“ и техните подсъдими другари, съмишленици в битката за овладяване на съдебната система.

Каква я свърши този път българското задкулисие?

Измислиха фалшивата новина, че правосъдната еврокомисарка Вера Юрова се е усъмнила в работата на главния прокурор Сотир Цацаров. Манипулацията влезе в централните емисии на телевизиите, радиата и всички медии, в които олигарха Прокопиев разполага с ресурс за прокарване на изгодните му опорни точки. Ехото се усили след залп от спонсорирани фейсбук постове на Прокопиевата шпицкоманда в социалните мрежи. За да се превърне в брутална какафония, имаща за цел да направи поредното внушение – Брюксел атакува Цацаров.

Да, ама не.

Какво всъщност каза комисар Юрова?

Точните й думи бяха, че Сотир Цацаров, с когото се среща често, я е уверил в добрата работа на системата. Но резултатите все още не са добри. Убеден съм, че всички сме съгласни с нея. Дори и самият Цацаров. Но нека кажем ясно – нейната критика е насочена към всички замесени в съдебната система, към всички отговорни за наличието или липсата на осъдителни присъди по дела, свързани с корупцията по високите етажи. А кои са отговорните институции, фундамент на третата власт в България? Основните групи, ангажирани с функционирането на правораздаването у нас са три: депутати, съдии и прокурори. Първите определят правилата на играта, тоест пишат законите, а вторите са играчите. Те прилагат нормативните актове. Следователно репликата на Юрова е насочена към всички – към съдии, към прокурори и към участниците в българския парламент. А не само към главния прокурор.

Това бе съвсем ясно разбрано от олигархичните медии, но въпросните счетоха за необходимо отновода излъжат аудиторията си, водейки кървава битка с държавния обвинител, който така и не се поддаде на натиска от мултимилионерите клиенти на Темида.

Още един път да повторим, каква е истината?

Истината, е че Брюксел обективно, аргументирано и умерено констатира, че е свършена работа в сферата на съдебната реформа и борбата с корупцията. Но има още какво да се желае. Работата е свършена от съдии, прокурори и политици. Има още какво да се желае пак от съдии, прокурори и политици. Не само от Цацаров.

Нещо много важно – от думите на Юрова става ясно, че главният прокурор многократно я е уверявал, че всичко в системата е наред. Въпреки многократните атаки към него от страна на определени политици и съдии, обвинител номер 1 не е посмял да хвърли камък по тях. Сотир Цацаров е бранил пред Брюксел цялата правораздавателна система, не е защитавал единствено интереса на прокуратурата. И точно защото е защитавал всички, критиката към всички идва персонално към него. И вместо да получи благодарност от обществото, той е принуден отново да изтърпи медийните бухалки на „Прокопитата“.

„В моята страна такива неща не се случват“, някога беше казал пребитият в Черната джамия Петко Каравелов. Е, мисля че не е пресилено да намерим подобни нотки в тезите, които Цацаров защитава по време на срещите си в Брюксел. За разлика от опонентите му– Панов, Калпакчиев, Христо Иванов, менторът им/началник Прокопиев и всички от задкулисния олигархичен кръг, които не се свенят да плюят по България пред Европа. Дори и повече – неведнъж се опитваха да използват Венециански комисии, европейски институции, задгранични НПО-та и фондации в битката си за овладяване на неудобните прокуратура и ВСС.

Впрочем – не го правят за първи път. Припомням, че в края на 2015-та служителка от олигархичната малотиражка „Медиапул“ изфабрикува фалшификата, че Еврокомисията искала оставката на Цацаров. Същата, между другото, даде старта на манипулацията „ЦУМгейт“ чрез вербалното фелацио, с което обслужи в луксозното си студио нейния спонсор – Газовия олигарх.

И днес дойде време за измишльотината „Юрова критикува Цацаров“. А как им отговори главният прокурор?

През май Сотир Цацаров изнесе лекция пред френския правосъден институт.

Събитието се проведе в аулата на Софийския университет. В него взеха участие гости от Париж, френският посланик на наша територия, полицейски служители, магистрати и заети в сферата на сигурността. Основна тема на сбирката бе битката с тероризма и методите, с които правораздавателните органи защитават националната сигурност. В края на дискусията, обаче неминуемо последва логичният въпрос към Цацаров – какво е неговото мнение за актуалната ситуация в съдебната система?

Въпросът бе съвсем резонен. Поради простата причина, че по онова време българското общество и европейските ни партньори станаха свидетели на бруталната война, която се води срещу родната прокуратура. В основата на атаките по адрес на държавното обвинение видяхме Лозан Панов, председател на Върховния касационен съд(ВКС) и Калин Калпакчиев, бивш член на Висшия съдебен съвет (ВСС) от съдийската квота.

„И дума не може да става за противоречие между съдии и прокурори в България. Прокурорът е страна в процеса и знае своето място и роля в него. Но противоречие между българските магистрати няма и не може и да съществува...“, категоричен бе Сотир Цацаров. Тоест – проблем няма, няма скандали във Висшия съдебен съвет, няма ги атаките на Панов и Калпакчиев към главния прокурор.

И тогава, и сега Цацаров показа нагледно на критиците си как се пази държавността. Разликите може да откриете и сами. Главният прокурор понася ежедневни хули, обиди , скалъпени и изфабрикувани активни мероприятия. И въпреки това не казва и думичка срещу държавата/съдебната система, когато го попитат чужденците. Или когато посети Брюксел по покана на правосъдната еврокомисарка.

Докато Прокопиев, Панов, Калпакчиев и Христо Иванов клеветят и хулят България, главният прокурор даде урок по патриотизъм и родолюбие. Урок за всички – недобросъвестни магистрати, подсъдими олигарси, новоизбрани управляващи, политици популисти и загрижени за общото благо фейсбук общественици. Урок, който бе посрещнат с оглушително мълчание от правилните медии и коментатори.

Вместо това пак бяхме принудени да изслушаме поредната ария на клеветата, изпята фалшиво от кафявата Прокопиева медийна машина. И другарите му по прилагане на Гьобелсовата пропаганда на наша територия. И все пак - истината боде очите. За този, който има желание да я види.

Иван Иванов за Хипотези

Напиши коментар