Здравната каса решава за лечението на деца в чужбина

„Лимитите на болниците остават, а здравната каса вече ще решава за лечението в чужбина - както на възрастните пациенти, така и на децата“, разкри в ефира на БНТ Жени Начева, зам.-министър на здравеопазването.

Тези промени влизат в сила от Нова година, след като депутатите гласуваха окончателно на второ четене текстовете от бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Сред промените, които се въвеждат в сектора през бюджетния закон, е и задължението на лекарите вече да изписват най-евтиното лекарство на принципа разходоефективност. Обединяват се агенциите по трансплантации и медицински одит в една обща мегаструктура - медицински надзор. "Преместването на Фонда за лечение на деца беше мотивирано единствено от факта, че касата има невероятен практически и професионален опит. Тя е контактна точка за комуникация с европейските държави членки по тези въпроси. Тя заплаща 2/3 от лечението на децата, чието лечение в чужбина и в момента се финансира от фонда за лечение на деца. намаляваме административната тежест за родителите на тези деца, защото документите ще се подават на едно място в касата. Запазваме правата на децата както за лекарства, които не са включени в позитивни лекарствен списък, така и за логистика, транспорт, пребиваване на техните родители, преводи. Тези средства са осигурени чрез трансфер от МЗ към касата. Касата има административния опит и познанията безпрепятствено и без да се нарушат правата на децата да осигури това лечение."

Относно опасенията за липса на достатъчна експертиза в касата да се прави правилният подбор на нуждаещите се от лечение в чужбина Начева заяви, че още от утре е създадена съвместна организация на касата и министерството да се издадат необходимите наредби и указания, за да се осигури плавен преход за оказване на лечението на децата. За това лечение решенията ще се взимат от същите лекари и експерти, както досега.

БСП за България внася Закона за бюджета на НЗОК за 2019 г. в Конституционния съд.

Напиши коментар